El foc de Vilopriu està estabilitzat i ha cremat entre 15 i 20 hectàrees

Investiguen si l'incendi ha estat provocat i si al seu darrere s'hi amaga la mà d'un piròman

(Actualitzat: 18:51h)

El foc està localitzat en una zona boscosa de muntanya entre Vilopriu i Valldavià. Segons informacions dels Mossos d'Esquadra, també s'ha procedit al desallotjament de la piscina municipal per tal de garantir l'operativitat dels mitjans aeris. Els Bombers són optimistes amb les tasques d'extinció ja que bufa marinada, un vent humit que facilita la seva feina.

Tot i que Valldavià té censades 42 persones, en el moment del desallotjament, cap a dos quarts de tres de la tarda, n'hi havia 8, que han marxat amb cotxes particulars. Encara no s'ha permès el retorn dels desallotjats a casa seva però està previst que ho puguin fer les properes hores.

A més dels efectius dels Bombers de la Generalitat, també s'hi han desplaçat nou patrulles del Mossos d'Esquadra i, com a mesura preventiva, dues unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques.

Investigació

L'incendi d'aquest dimarts a Vilopriu ha començat poc abans de la una del migdia al marge dret de la carretera local GI-631, just després de la pujada que hi ha al trencant que porta cap a Camallera. Els Agents Rurals, que han acordonat la zona, es dedicaven aquesta tarda a buscar qualsevol indici -i senyalitzar-lo amb piquetes- que permeti determinar quin ha estat el mitjà d'ignició.

Segons concreta el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha hores d'ara totes les hipòtesis estan obertes. De totes maneres, però, la investigació se centra en determinar si el foc ha estat provocat, i si hi ha la mà d'un piròman al darrere. "El fet que hagi començat a tocar de la carretera ho podria portar a pensar", indica Ballesta.

I és que aquesta zona del Baix Empordà, en els darrers anys, acumula un gran número de focs provocats. Segons les darreres dades dels Agents Rurals, des del 1991, als boscos de Vilopriu s'hi han declarat fins a 190 incendis forestals, dels quals 173 han estat intencionats.

Per això, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra se centren ara en determinar les causes de l'incendi, i en veure si al seu darrere hi ha -de nou- la mà d'un piròman.

El foc d'aquest dimarts a Vilopriu ha afectat una dotzena d'hectàrees i a primera hora de la tarda ha obligat a desallotjar vuit persones del nucli de Valldavià. A més, els mossos també han desallotjat la piscina municipal del municipi, per facilitar que els mitjans aeris poguessin agafar aigua.

L'incendi, estabilitzat

L'incendi s'ha donat per estabilitzat a quarts de set d'aquesta tarda. Segons concreta el cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, el vent els ha jugat una mala passada a l'hora d'atacar les flames. "En un primer moment ja gairebé el teníem encerclat, però un cop de vent ens ha generat un focus secundari i el foc ha començat a créixer", ha precisat.

A hores d'ara, a la zona hi treballen una seixantena de dotacions, de les quals 56 són terrestres i sis més, aèries. Els Bombers esperen poder controlar l'incendi en les properes hores. Durant tota la nit i la matinada, hi haurà diversos efectius que es quedaran remullant tota la zona per evitar qualsevol revifalla.

Enric Cano també ha precisat que, a l'hora d'atacar les flames, també els ajudaria molt que els pagesos llauressin els camps. "Entenc que és un sacrifici per a ells, però a nosaltres ens ajudaria molt en les tasques d'extinció", ha precisat.

El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, ha volgut recordar que el risc d'incendi és alt i no cal abaixar la guàrdia. De fet, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha posat el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en situació de Prealerta des d'aquest matí i fins a la mitjanit a onze comarques de diverses demarcacions, entre les quals hi ha el Baix Empordà.

Visita la galeria d'imatges de l'incendi.