Absentisme a l'institut-escola Vila-romà de Palamós per reclamar horari intensiu

Educació diu que "en cap cas" es va plantejar un canvi perquè cal garantir l'escolarització "totes les hores"

Famílies de l'institut-escola Vila-romà de Palamós (Baix Empordà) han decidit no portar els seus fills a classe a la tarda per reclamar horari intensiu.

El grup que ha impulsat la protesta assegura que ja hi ha prop de 75 famílies que s'hi han sumat i argumenten que la direcció del centre va proposar aquest horari però, finalment, Educació no hi va donar el vistiplau.

El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, afirma que "en cap cas" es va plantejar un canvi de la jornada perquè cal garantir l'escolarització de l'alumnat durant "totes les hores". Segons Fonalleras, hi ha una confusió de conceptes, perquè el projecte que ha quedat aparcat per la covid-19 és la del menjador saludable.

En nom del grup de pares impulsors de la protesta, Diego Carrillo ha explicat que, finalment, el Departament d'Educació va informar-los el 3 de setembre que l'horari seria partit, tal com havia estat en anys anteriors. Carrillo assegura que no entenen la decisió el Departament: "La proposta de l'equip docent era molt bona perquè l'objectiu principal és minimitzar riscos, i ens permetia reduir la mobilitat al 50%, evitar aglomeracions a les entrades i sortides i que els nens només estiguessin en contacte un cop al dia".

Segons Carrillo, són mesures "molt positives" i apunta que "no té cap sentit que no es puguin posar a la pràctica perquè són mesures sanitàries". Per això, un grup de pares s'ha organitzat per reivindicar l'horari intensiu i han decidit no dur els fills a classe a la tarda durant el mes de setembre com a mesura de protesta. Diego Carrillo ha assegurat que actualment ja hi ha unes 75 famílies que han secundat la protesta i no descarten ampliar-la també a l'octubre.

En paral·lel, han recollit signatures i també han adreçat un escrit a l'Ajuntament de Palamós i al Departament per explicar-los la situació i desgranar el seguit de perjudicis que, apunten, els ha suposat no aplicar l'horari compactat proposat. "Atesa la jornada intensiva proposada pel centre, les famílies han hagut de pactar amb empreses el seu horari per tal de poder ajustar l'horari laboral i escolar, el nou canvi ha provocat tornar a adequar la jornada fent-la incompatible amb la conciliació familiar", apunten a l'escrit.

A més, també al·leguen que la situació d'excepcionalitat provocada per la covid-19 hauria de donar més flexibilitat a analitzar la situació centre per centre i adoptar les decisions que es considerin més adequades per als estudiants de l'institut-escola.

El director dels serveis territorials d'Educació, Martí Fonalleras, ha assegurat que hi ha hagut una confusió de termes perquè la proposta que finalment ha quedat aturada per la covid-19 era la del menjador saludable però que, diu, "en cap cas" comportava fer jornada intensiva.

En aquest sentit, Fonalleras remarca que l'horari seguit "no beneficia tots els alumnes" i, precisament, a qui més perjudica és a aquells estudiants que estan "més desemparats" i "no tenen la possibilitat, tornant a casa, de fer altres activitats". "En aquests moments i tal com està la situació actual, és convenient seguir amb l'horari tal com està previst", ha afegit.

El director territorial recorda a les famílies que l'escolarització és un dret dels infants: "Per sobre del que vulguin fer els pares, hi ha el dret de l'alumne de poder anar a classe totes les hores que els hi pertoquen".

La direcció del Vila-romà, que precisament aquest curs s'ha estrenat com a institut-escola, no ha volgut fer declaracions.