Dues morts i 250 casos nous de coronavirus a la regió de Girona on creix sense aturador el risc de rebrot

Les comarques més afectades són Gironès, Cerdanya i Ripollès

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat avui que les darreres hores han mort dos pacients per coronavirus, el que representa un acumulat de defuncions a la regió sanitària de Girona de 843 en total. Els dos èxitus han tingut lloc en hospitals.

Desglossat s'especifica que en total ja han mort en hospitals i sociosanitaris 449 total, en residències 258 en total, 131 domicilis i 5 no estan classificats.

Pel que fa al nombre de casos hi ha un total de 12.207 contagiats, 250 més que ahir.

L'índex de rebrot (iEPG) se situa en un valor de 194,77 sobre 100, superant així el risc alt i torna a créixer un dia més. Ahir l'índex es trobava en 188,24. Les comarques amb un índex de rebrot alt són el Gironès (387,14), el Baix Empordà (136,9), el Ripollès (328,64), la Cerdanya (914,76), la Selva (179,64), l'Alt Empordà (111,85) i el Pla de l'Estany (150,89), mentre que es queda en un risc mitjà-baix la Garrotxa (46,27). Ja no hi ha cap comarca amb risc baix.

Hi ha 75 persones hospitalitzades (quatre menys que ahir) de les quals 17 es troben en estat greu (les mateixes que ahir).

Girona i Salt, desbocats

Les xifres a les ciutats de Girona i Salt no porten a l'optimisme. Les dades més recents pel que fa a l'índex de rebrot assenyalen que a la capital del Gironès s'ha passat de 260 punts de rebrot a inicis de la setmana passada als 507 punts a dia d'avui. En aquest període de temps han ingressat quatre persones en centres hospitalaris de les quals tres han entrat a la Unitat de Cures Intensives.

Pel que fa a Salt les dades són encara menys encoratjadores. Tot i que s'ha retallat l'índex de rebrot que havia assolit els 912 punts, avui en dia es troba en 625, que segueix essent de les més elevades del país.

Per tot això Salut implementarà a partir de demà un seguit de noves mesures restrictives per a ambdues ciutats que seran presentades aquest migdia. Tanmateix moltes d'elles ja n'han transcendit:

Es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i redueixi al màxim l’activitat social i que els contactes es limitin, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual. Alhora, recorda que estan prohibides les reunions de més de 10 persones, com a la resta del país.

Pel que fa als actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, aquests hauran de limitar l'assistència al 33% de l'aforament.

En l’àmbit de l’hosteleria i restauració, s’elimina el consum en barra i sempre s’haurà de realitzar a la taula. També es limita l’aforament tant a l’interior com a l’exterior un 50%. L'horari de tancament d'aquests establiments serà a la 1:00 hores com a màxim. Sempre que sigui possible, s'haurà d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar.

L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració. Tant en espais tancats com en espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat s’estableix en 1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 m2 per persona.

Es poden dur a terme les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l’aire lliure sempre que l’aforament no superi el 50%. L'aforament de les activitats esportives també es limitarà a un 50 per cent, sempre seguint els plans treballats en l’àmbit del Procicat.