Educació crea 486 llocs de treball de reforç per la covid-19 a les comarques gironines

El director dels serveis territorials avisa que "cada dia serà inici de curs"

Les escoles gironines tindran 187 professors més i els instituts comptaran amb 86 docents aquest curs que "de forma extraordinària" ajudaran a reforçar les plantilles durant la pandèmia. A més, el Departament d'Educació contractarà 56 docents en centres concertats.

Per altra banda, hi haurà un reforç de 131 places per a Personal d'Administració i Serveis (PAS) i Personal d'Atenció a l'Educació (PAE) –en el qual hi ha integradors socials, tècnics d'educació i altres treballadors de suport- que també engreixaran les plantilles als centres. A més, les aules d'acollida comptaran amb 26 docents més el proper curs.

Això implica 486 noves places de treball que el Departament ha creat per fer front a la pandèmia. Es tracta de treballadors que ja han començat a treballar als centres des d'aquesta setmana i s'hi quedaran tot el curs escolar amb l'objectiu de reforçar els centres. El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, ha garantit que aquests treballadors tenen un centre assignat i no se'ls canviarà en tot el curs. Si en d'altres centres s'han d'aïllar a grups, es contractarà a substituts, si fa falta, però mai es redistribuirà aquest personal de reforç.

Fonalleras ha insistit que amb aquest mètode garanteixen que hi haurà "tots els grups controlats", ja que hi haurà una base de dades amb el nom del professor i els alumnes de cada classe.

De tota manera, el director dels serveis territorials ha avançat que aquest curs caldrà entomar-lo amb "tranquil·litat", ja que "cada dia serà 14 de setembre". Martí Fonalleras ha detallat que caldrà que professors, alumnes i famílies es vagin adaptant "a la realitat que ens toqui viure", per això "cada dia" semblarà "un inici de curs". Tot i així, Fonalleras ha remarcat que no hi ha "improvisació" en les mesures que es prenen des del Departament, ja que respon a decisions treballades i consensuades.

De cara a aquest curs, el Departament ha creat grups estables amb una ràtio mitjana de 18,5 alumnes en els cursos d'infantil i primària i de 24,8 en la secundària. Aquests grups estables hauran de mantenir-se "estancs" i no barrejar-se amb la resta de grups per tal de garantir que no es transmet la malaltia.

Els centres s'adapten als espais

Per altra banda, el portaveu d'Educació a les comarques gironines ha detallat que hi ha molts ajuntaments i també l'Associació d'Hostaleria de Girona que han ofert espais a les escoles i instituts per a fer-hi classe. Davant d'aquest oferiment, el Departament de moment ha declinat la majoria d'espais perquè els centres ja s'han "reorganitzat" amb l'objectiu de no haver de sortir del centre. De tota manera, Fonalleras ha agraït la predisposició dels consistoris i hostalers gironins i ha avançat que no descarten fer-los servir més endavant. "Com que no sabem com evolucionarà la pandèmia, ho tenim guardat", ha afegit.

Sis nous centres aquest curs

Les comarques gironines sumaran sis nous centres a partir d'aquest curs 2020-2021. La majoria d'ells es tracta d'instituts escola, una fórmula que Educació està explorant per l'alta capacitat d'adaptació a la demanda. A Cadaqués (Alt Empordà) i Ribes de Freser (Ripollès) s'ha fusionat l'escola amb l'institut per fer un institut escola en cada un dels municipis. Per altra banda, a Olot (Garrotxa) i Palamós (Baix Empordà) estrenaran dos instituts escola més, que són escoles que han crescut per tenir estudis de secundària.

Per altra banda, hi haurà dos instituts de nova creació que obriran les seves portes el dilluns que ve. Es tracta de l'institut Nou de Palafrugell (Baix Empordà) i el de Peralada (Alt Empordà). Martí Fonalleras ha recordat que només hi havia un municipi de les rodalies de Figueres amb un centre de secundària –a Vilafant- i això generava "pressió" als centres de Figueres. Ara, es preveu poder reduir la concentració d'alumnes a la capital altempordanesa.

Per altra banda, el nou centre de Palafrugell donarà sortida als alumnes dels municipis de la rodalia de Palafrugell, com ara Mont-ras que també comportava un augment de ràtios en els dos instituts ja existents del municipi baixempordanès.