Les pedreres i terreres són el fil conductor de la 3a edició d'Art&Gavarres

El festival proposa als artistes crear obres d'art enmig de la natura

Des d'aquest cap de setmana les Gavarres compten amb una quinzena d'obres d'art repartides enmig de la natura. Es tracta de la tercera edició del festival Art&Gavarres que es fa del 5 de setembre al 31 de desembre. L'objectiu d'aquest festival és fusionar dos elements: per una banda el patrimoni natural i cultural de les Gavarres i per l'altra obres d'art plàstiques que estan enmig de la natura.

Aquesta iniciativa engegada pel Consorci de les Gavarres compta amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i el Bòlit. Aquest any, el fil conductor del festival són les "explotacions minerals" que hi ha al massís, tal com ha detallat el director del consorci, Oriol Granyer. Es tracta de pedreres o terreres que ara han quedat en desús, però que havien estat explotades fa uns anys.

Un exemple és la pedrera de la Morera de Mont-ras (Baix Empordà). En aquesta ubicació s'hi poden trobar dues obres que suren sobre l'aigua que omple el que va ser una pedrera. Una de les obres està feta pels artistes Pont de Querós. Consta de dos cubs que intenten recrear els blocs de pedra que s'havien extret durant l'explotació de la pedrera. Aquests blocs, però, estan fets de canyes i salzes, vegetació de ribera i que ara habiten als marges de l'estany creat al voltant de la pedrera.

Un dels artistes, Joan Farré, ha explicat que el seu objectiu era visualitzar "les ferides" que l'home ha fet en el territori traient pedra d'un massís. A partir d'aquí, la seva obra simbolitza com la natura s'encarrega de tancar aquesta ferida però d'una forma diferent, amb vegetació.

Per altra banda, l'artista Marc Sellarès també ha realitzat una obra flotant en un estany de Cruïlles (Baix Empordà). La seva proposta es basa en reproduir la paraula 'memòria' en un material que flota sobre l'aigua. En aquest cas, Sellarès ha detallat que l'objectiu és que la gent recordi que al costat d'aquest indret hi havia l'abocador de Vacamorta, amb tots els problemes mediambientals que va comportar. El temps, però, esborra aquests records i per això preveu que el vent i la pluja separi les lletres de la paraula fins destruir-la, de la mateixa manera que el temps destrueix la memòria individual i col·lectiva.

Artistes vinculats al món dels oficis

Una de les comissaries del festival, Àngels Artigas, ha explicat que enguany la majoria d'artistes són "locals" a causa de la pandèmia. De tota manera, han aprofitat per recollir les propostes de diversos artistes plàstics que s'havien interessat en el festival al llarg de les dues edicions anteriors per escoltar les seves propostes.

A més, Artigas ha afirmat que la majoria d'ells "estan vinculats al món dels oficis" i això permet aprofundir en un tipus d'obres que vinculen les explotacions minerals amb els oficis artesanals que hi havia al territori.

Un dels exemples més clars és l'obra de Josep Matés. En el seu cas ha recreat un pou que es feia servir abans per extreure terra i argila del subsòl. Matés, que és terrisser de professió, ha recordat algunes experiències d'aquest ofici a la zona de la Bisbal d'Empordà a partir d'aquesta estructura situada en un punt que havia estat una terrera per obtenir l'argila que posteriorment es convertia en ceràmica.

La mostra d'Art&Gavarres estarà disponible fins al 31 de desembre i està repartida per set municipis diferents de les comarques gironines que s'inclouen en el Massís de les Gavarres. Aquells qui vulguin seguir totes les obres del festival, poden visitar el web de la mostra artística i descobrir totes les ubicacions en un mapa.