La Comissió Europea dóna 225 milions d'euros per impulsar la MAT

Günther Oettinger assegura que la línia ha de servir no només per a Espanya i França sinó per tota la UE

La decisió acordada aquest dijous per la Comissió Europea aprova destinar un total de 910 MEUR per a dotze projectes d'interconnexió elèctrica. D'aquests, el que rebrà més diners serà la interconnexió elèctrica entre Baixàs i Santa Llogaia d'Àlguema. La línia de Molt Alta Tensió (MAT) que, passarà de forma soterrada en aquest tram, rebrà 225 MEUR que es repartirà al 50% entre les companyies de la interconnexió Red Eléctrica Espanyola (REE) i Réseau de Transport d'Electricité (RTE).

Els catalans menys europeus

No a la MAT critica que des d'Europa es destinin diners públics per finançar el soterrament de la línia de 400 kV i afirmen que 'és clarament un negoci privat'. 'Per a un negoci privat, que no beneficia els catalans, tindrem diners públics de tots els contribuents a Europa', ha criticat des de No a la MAT Joan Martí. Martí recorda que aquests diners van a parar només a un tram de la interconnexió i critica que 'encara ningú hagi demostrat que la línia de Molt Alta Tensió sigui una infraestructura necessària'.

Els antilínia s'oposen a la construcció de la infraestructura però, a més, critiquen que 'no hagin tingut en compte el territori' i només s'hagin preocupat de soterrar la línia en el tram que afecta a l'estat francès. 'Sembla que els catalans del sud siguem menys europeus', ha criticat Joan Martí que afirma que 'si hi ha diners en temps de crisi pel pas dels Pirineus, també n'hi ha d'haver pel conjunt de la línia'.

Joan Martí ha lamentat que es descarti soterrar més trams i afirma que 'la interconnexió comença a Sentmenat'. 'Per què s'han de para a Santa Llogaia si poden tirar fins a Bescanó', es pregunta Martí que creu que la resposta és que des de Baixàs fins a Santa Llogaia 'hi ha diners perquè hi ha pressió dels lobbys europeus'.

Tot i això, No a la MAT ha afirmat que la batalla 'encara no està perduda' i neguen rotundament les declaracions del delegat de REE, Lluís Pinós. 'És una fal·làcia que estiguin al 80%', ha criticat Martí que afegeix que la companyia 'no vol admetre que va amb retard perquè hi ha una oposició popular a la MAT que està bloquejant les obres en molts punts'.

'És fals que els cablejat estigui fet, és fals que les obres de la subestació elèctrica hagin començat i és fals que no hi hagi oposició al territori', ha conclòs Martí que recorda que encara estan pendents d'un dictamen del Tribunal Suprem. 'Estem més convençuts que mai que no hi haurà línia aèria', conclou.
  • Günther Oettinger, ha declarat que la MAT 'no és només una solució per la península ibèrica i França' sinó per tota la UE