El Festival de Torroella tanca el seu 40è aniversari amb entrades exhaurides

Els actes de celebració seguiran a la tardor amb un cicle de conferències i una exposició

El Festival de Torroella de Montgrí va abaixar el teló de la seva 40a edició dijous passat, la més peculiar de tota la història del certamen musical. Ho va fer amb el pianista Josep Colom amb un concert dedicat a Chopin i Liszt, dos compositors del Romanticisme però amb estils totalment contraposats.

L'actuació de Colom va ser la cinquena d'aquest any en una programació especialment reduïda a causa del coronavirus. El festival va arrencar el diumenge 2 d'agost amb l'Orquestra Simfònica del Vallès amb un repertori centrat en Beethoven. A més una de les nits més recordades d'enguany és el concert de Jordi Savall en què va acostar un 'diàleg' de les melodies i cultures que ha viscut el Mediterrani al llarg de la seva història.

Quatre dels cinc concerts que ha ofert el Festival enguany han estat retransmesos en 'streaming' i 14.668 espectadors els han vist a través de l'ordinador. Amb aquesta alternativa, el festival ha intentat acostar la música a tots els públics en un any en què el pati de butaques de l'auditori Espai Ter s'ha hagut de reduir a un terç de l'aforament màxim (Que són unes 600 localitats).

La directora del festival, Montse Faura, ha detallat que des del principi van treballar per "no silenciar la música" i per això van buscar "fórmules per seguir" endavant com la retransmissió dels concerts per internet.

Un cicle de conferències i una exposició

Abans de començar aquesta atípica edició del festival, els organitzadors van assegurar que allargarien els actes de celebració del 40è aniversari al llarg de tot l'any. Per això aquesta tardor es celebrarà un cicle de conferències titulat 'Beethoven, un retrat musical' que farà el divulgador musical Joan Vives.

Per altra banda, sobre el 16 de desembre el festival també inaugurarà la primera part d'una exposició a la Fundació Vila Casas. Es farà amb l'objectiu d'homenatjar el 250è aniversari del naixement de Beethoven. La mostra girarà al voltant del simfonisme dins del festival i també del compositor alemany.

La segona part de la mostra es farà a l'església de Torroella de Montgrí pels volts de Setmana Santa i se centrarà en la música sacra. L'última part de la mostra centrada en el certamen es farà a la Fundació Mascort on es repetirà el concurs d'imitadors d'ocells que es va fer el 2003 dins de la programació del festival.