Petició als municipis per reforçar la prevenció entre la població davant l'onada de calor

Alerta de temperatures elevades especialment a Ponent i Terres de l'Ebre i risc d'incendi generalitzat

Protecció Civil de la Generalitat ha activat també aquest dijous al matí la fase d'Alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat, per l'elevat risc d'incendi forestal. També es manté la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, activat aquest dimecres pels possibles efectes en la població per l'onada de calor. "Aquestes activacions es vinculen a l'episodi d'onada de calor que el Servei Meterològic de Catalunya que ens ha previst des d'avui fins a diumenge", ha dit el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado.

Delgado ha assenyalat que han demanat als municipis que reforcin els mecanismes preventius de seguiment per col·lectius més desafavorits i la vigilància d'activitats que poden afectar els incendis forestals. El Govern també s'ha posat en contacte amb les empreses de serveis bàsics, com electricitat, transport i telecomunicacions, i s'han posat en marxa els mecanismes preventius suspenen les activitats de manteniment on ha estat necessari. Delgado també ha explicat que han contactat amb empreses "vulnerables estratègiques importants com les empreses químiques i les centrals nuclears".

En l'àmbit sanitari, Delgado ha indicat que Salut Pública manté activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la Salut (Pocs) en fase 2, el màxim previst.
Delgado ha recalcat també que s'han de buscar les zones de bany regulades. "Un pot tenir la temptació d'anar a zones de bany poc habituals i si no estan habilitades pel bany s'han d'evitar", ha afegir. També es reforçaran els missatges de megafonia de les platges.

La subdirectora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), Anna Martín, ha dit que Bombers de Barcelona ha reforçat el seu dispositiu amb guàrdies preventives i rereguàrdies a la zona de Collserola i els de la Generalitat reforcen tota la vigilància a nivell de mitjans aeris de forma coordinada amb Agents Rurals per establir rutes de vigilància.

Entre algunes de les mesures preventives per evitar incendis, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat i el Cos d'Agents Rurals, ha tancat l'accés a 8 massissos: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l'Albera , Massís dels Ports Tortosa Beseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix. Martín ha dit que hi ha 220 municipis amb el pla Alfa activat i ha afegit que no es descarta que la comarca de la Noguera pugui veure's inclosa dins d'aquest pla. "Cal reforça el missatge prudència a les activitats de lleure a tot el territori", ha afirmat. Així mateix, ha insistit en que es puguin llaurar unes zones per tal de trencar la discontinuïtat de la possible progressió d'un incendi forestal.

Martín ha dit que, a part de les rutes de vigilància aèria, el dispositiu del Cos de Bombers està reforçat amb "cinc columnes mòbils que es distribuiran al llarg de tot el territori concentrades en punts de major risc per tenir una activació el més ràpida i contundent possible".

Ha assegurat que el risc d'incendi està generalitzat i es troba pràcticament tota Catalunya en nivell dos del pla Alfa, excepte la banda nord-oest de Catalunya, i gran part del que seria el sud, centre i comarques de Girona amb nivell tres. "Hi ha una situació de risc d'incendi molt elevat" a Catalunya.

Per la seva part, el cap de l'Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, ha explicat que l'onada durarà entre aquest dijous i diumenge i els dos dies més elevats seran demà i dissabte. "Esperem que l'onada afecti arreu del país, però els més elevats seran a l'interior de Catalunya", ha indicat. Així mateix, ha alertat que la previsió de temperatures més elevades tindran lloc a Terres de l'Ebre i Ponent.

La roda de premsa ha tingut lloc després de la reunió del comitè assessor per onada de calor i risc d'incendi a la seu del Departament d'Interior que ha presidit el conseller d'Interior, Felip Puig.