D'ençà d'aquesta mitjanit, l'arribada de la calor extrema, lligada a les baixes humitats, ha fet activar el Pla Alfa al nivell extrem -el 3- arreu del territori català. En total, hi ha uns 240 municipis d'una vintena de comarques on s'ha prohibit del tot qualsevol mena d'activitat que pugui provocar un incendi (permisos de crema, obres a zones properes d'un bosc o manteniment de línies elèctriques, entre d'altres).
La situació, que es preveu que s'allargui fins acabar el cap de setmana, també ha comportat el tancament de vuit massissos del país. En concret, a les comarques gironines s'ha barrat el pas a les Gavarres, Cadiretes i l'Albera. I al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, als massissos dels Ports, les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, la serralada del Montsant, les muntanyes de Prades i la serra del Cardó Boix.
Això ha posat en guàrdia a tots els efectius dels cossos de seguretat, com Bombers i Mossos d'Esquadra, ADFS, Agents Rurals, brigades de Forestal Catalana, consorcis forestals, que s'han coordinat per poder afrontar aquesta mesura. L'objectiu, com ha explicat el cap dels Agents Rurals de les Terres de l'Ebre i en funcions al Camp de Tarragona, Miquel Àngel Garcia, és poder informar a la població, evitar que no es duguin a terme activitats que han quedat restringides.
El missatge és clar: el risc d'incendi és extrem i cal incrementar totes les precaucions per evitar que una guspira pugui encendre el bosc amb rapidesa. "Cal que el ciutadà prengui consciència que la situació és de risc extrem; per tant, no és convenient entrar a cap massís", destaca el cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases.
En el cas dels massissos, el tancament obeeix a dos motius. Per una banda, com han concretat Garcia i Dalmases, evitar que "per negligència o descuit" qualsevol persona pugui provocar un foc. I per l'altra, que si algú es trobés dins aquestes zones boscoses quan es declarés un incendi, s'hi pogués veure atrapat.
Per tant, a partir d'ara i fins que es tornin a tancar els senyals que barren els pas als massissos, ni vehicles, ni ciclistes ni excursionistes hi poden transitar. Això ha obligat, per exemple, a suspendre o canviar d'ubicació activitats programades com aplecs, festivals de música o excursions.
"És una mesura extrema degut que la situació objectiva és extrema", ha dit el cap dels Agents Rurals de les Terres de l'Ebre i en funcions al Camp de Tarragona. "El nivell 3 del Pla Alfa suposa el nivell màxim de risc", ha indicat Dalmases. I hi afegeix: "Per tant, qualsevol mena d'activitat i accés estarà del tot restringit als massissos, a no ser que es tracti de gent que hi viu".
Nivell màxim de risc
Arreu de la demarcació de Girona, des d'ara i fins que acabi el cap de setmana, més d'un centenar d'Agents Rurals intensificaran la vigilància per evitar que es declari un foc. "Mourem agents de les comarques amb menys risc per reforçar el servei", concreta Dalmases.
A les comarques gironines, aquest matí els Agents Rurals ja han tancat l'accés als tres massissos. A la zona de Blanes (Selva), una de les portes d'entrada del massís de Cadiretes, els agents també han precintat les barbacoes que hi ha a l'àrea recreativa de l'ermita del Vilar. Els seus responsables no poden vendre llenya, ni permetre que s'hi encengui cap mena de foc.
Segons explica el cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, des del municipi s'estarà amatent a què es respecti la situació d'alerta. "Nosaltres tenim una població estable de 40.000 persones, que a l'estiu es pot duplicar; som un municipi costaner, però també hi ha turistes que prefereixen fer excursions a la muntanya, i amb aquests incidirem", ha concretat. "Cal recordar que estem parlant de moments puntuals d'elevat risc d'incendi, on demanem la màxima col·laboració de tothom", ha conclòs Pouy.
Les mateixes mesures s'han pres al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre als massissos dels Ports, les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, la serralada del Montsant, les muntanyes de Prades i la serra del Cardó Boix.
I és que, com ha apuntat Garcia, el risc d'incendi és "elevadíssim" també a la demarcació de Tarragona degut a la delicada situació de combustió forestal de la vegetació, "que està molt seca", causada per la llarga sequera i la poca pluja que ha caigut en els últims mesos al territori, i que es veu agreujada per la coincidència amb l'entrada d'una massa d'aire molt càlid que farà augmentar molt les temperatures els propers dies i baixarà la humitat. "La combinació marca un risc extrem", ha apuntat Garcia.