El sector turístic gironí retreu al Govern haver confòs els mercats estrangers amb la gestió del coronavirus

Assegura que les recomanacions de no viatjar a Catalunya són "una estocada"

La Taula Gironina de Turisme (TGT) ha fet públic un manifest on critica la política "erràtica i plena de missatges confusos" del Govern amb la covid-19, i li retreu haver confós els mercats estrangers. El sector assegura que les recomanacions de no viatjar a Catalunya que han fet diversos països europeus són "una estocada", i que els empresaris se senten "desprotegits" per afrontar les conseqüències de la pandèmia.

Per això, reclamen a la Generalitat transmetre missatges clars i que anul·li temporalment la taxa turística. Al manifest, la TGT també demana a l'Estat que impulsi una rebaixa de l'IVA al sector i creu que, davant la situació actual, cal reactivar "els ERTO de força major en les mateixes condicions que durant l'estat d'alarma".

La TGT engloba les principals associacions del sector a les comarques gironines. I el títol de l'escrit que ha fet públic, de fet, ja és prou explícit de la situació que viu l'hostaleria: 'Manifest per a la supervivència del sector turístic de les comarques gironines'.

D'entrada, la Taula recorda que el turisme és "un dels sectors amb més pes dins l'economia de Catalunya i de Girona". Subratlla que representa un 12% del PIB català i que genera el 14% de l'ocupació del país. I que a les comarques gironines, aquests percentatges "són encara superiors".

"Això demostra que el sector és un puntal per al nostre territori, que ja va ser clau per a la sortida de la crisi immobiliària del 2008", recull el manifest. La TGT també explica que, a la demarcació, el perfil d'empreses són majoritàriament familiars, petites i mitjanes.

El manifest subratlla que, arran de la pandèmia, les empreses estan complint "escrupulosament" els protocols per reduir contagis de la covid-19. I també subratlla que, a la Regió Sanitària de Girona, la situació actual és de "risc baix", amb menys de 50 casos per 100.000 habitants. Una xifra que davalla molt més, fins a no arribar als cinc casos per 100.000 habitants si es mira la regió de l'Alt Pirineu i Aran (que engloba la Cerdanya).

La TGT recorda que, actualment, el sector manté fins a un 20% de treballadors amb ERTO, un percentatge "molt superior" al d'altres. I critica obertament la Generalitat per no haver contribuït a generar confiança als turistes. Sobretot, els estrangers.

"Manca de sensibilitat"

Per a la Taula, les recomanacions de no visitar Catalunya que ha fet els governs francès, alemany, holandès i belga, sumat a la quarantena obligatòria imposada pel Regne Unit, suposen "una estocada que posa en risc la continuïtat de molts llocs de treball". I aquí, el sector turístic gironí carrega contra la Generalitat i, més en concret, contra el president, Quim Torra.

"Considerem que des de la Presidència del Govern hi ha hagut una manca de sensibilitat cap al sector polític català i gironí", recull el manifest. I hi afegeix: "Durant les últimes setmanes, la política comunicativa del Govern ha estat erràtica i plena de missatges confusos i contradictoris, que els mercats internacionals no han entès correctament".

"Ara per ara, els empresaris turístics gironins ens sentim desprotegits per afrontar les conseqüències que la covid-19 pot causar als nostres negocis", recull la TGT. Per això, reclamen a la Generalitat que doni missatges clars i "entenedors" als mercats internacionals i que impulsi plans de promoció "ambiciosos" per recuperar el posicionament perdut en aquests destins.

A més, també demana al Govern que anul·li temporalment la taxa turística. I que, un cop es torni a cobrar, qui gestioni l'impost sigui "un organisme que tingui en compte tot el territori i no pensi en clau local" i que allò que es recapti es destini "íntegrament" a la promoció turística.

Ajudes "gairebé inexistents"

El manifest, a més, també interpel·la directament el govern espanyol. Els empresaris turístics gironins diuen que el sector "té prou força i prou ganes per liderar de nou la recuperació econòmica i la creació d'ocupació". Però que les ajudes de l'executiu estatal, fins avui, són "gairebé inexistents" i lamenta que la Moncloa no hagi seguit "l'exemple d'estats veïns, incentivant campanyes de turisme intern".

Per això, la TGT reclama a l'Estat que entre el 20 i el 25% dels fons procedents de la Unió Europea es destinin al sector turístic. I que la majoria sigui en forma "d'ajudes directes per garantir la supervivència de les empreses turístiques, i així mantenir-les actives fins al 2021".

A més, el sector creu que ha arribat el moment "de reactivar els ERTO per força major amb les mateixes condicions que durant l'estat d'alarma". Recorda que el turisme gironí pateix "un alt grau d'estacionalitat", i que sense aquesta mesura "moltes empreses no podran subsistir després d'una temporada d'estiu que les primeres dades ja indiquen que serà pèssima".

Per últim, la TGT també demana que se'ls rebaixi l'IVA, a més d'altres mesures de caràcter impositiu. I que l'executiu estatal tracti el turisme com un "sector clau de l'economia espanyola", com ho ha fet amb d'altres.