Un grup de treball d'àmbit estatal farà front a les dificultats del sector de l'arròs

UP alerta de les intencions d'aplicar una "tarifa plana" i que això seria "catastròfic" per al Delta de l'Ebre

El grup de treball, dins del marc de la Unió d'Unions, s'ha creat amb els sindicats Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, Unión de Agricultores y Ganaderos de Extremadura y Agricultores y Ganaderos Unidos de Andalucía, en representació de les principals zones productores de l'Estat.

"El grup de treball l'hem de fer ara abans que s'aprovi la PAC 2014-2020, sinó serà massa tard", ha avisat Forcadell. "S'estan debatent diferents propostes, si basar-se en regions agronòmiques o polítiques, perquè no és lògic que cobri més un arrosser d'Extremadura que un de Catalunya", ha afegit el portaveu d'UP.

Els principals problemes que té actualment el sector són un considerable augment dels costos de producció -pujada del gasoil i dels fitosanitaris, així com les "guerres" entre cooperatives, segons Forcadell-, a més d'una important reducció de les ajudes directes que podria suposar l'aplicació de la nova PAC.

A la reunió entre els diferents representants de la Unió d'Unions que va tenir lloc a Madrid l'1 d'agost passat també es van abordar qüestions com la nova directiva d'ús sostenible dels fitosanitaris o la comercialització de l'arròs que es produeix a l'estat espanyol, segons s'informa des del sindicat.

Al Delta de l'Ebre hi ha més de 21.000 hectàrees d'arròs, i a l'Alt i el Baix Empordà 600 hectàrees més, que compleixen, segons UP, una important tasca ambiental, paisatgística i social. Des del sindicat es constata que diversos estudis avalen que aquest conreu no té, de moment, cap alternativa viable.