Els firaires xifren en 50.000 euros les pèrdues per la suspensió de la Festa Major de Blanes

L'ajuntament assegura que es buscarà la manera de "beneficiar-los"

El sector dels firaires ha denunciat aquest divendres les dificultats amb les quals es troben arran de la suspensió de la Festa Major i la Fira d'Atraccions de Blanes (Selva). Un esdeveniment que s'havia de celebrar des d'avui i fins al 26 de juliol, però que finalment es va suspendre pels brots de covid-19 en diferents punts de Catalunya. En aquell moment, el consistori va decidir anul·lar-ho tot, ja que es desaconsellava fer activitats que poguessin concentrar un gran nombre de veïns i visitants.

Ara el principal problema dels paradistes és l'econòmic, ja que asseguren que havien invertit uns 50.000 euros en el muntatge de la fira. Una xifra a la qual s'hi ha de sumar la despesa en desplaçament, el personal o la venda de tiquets de les 73 famílies que hi participaven. Una suma que pot oscil·lar entre els 1.000 i els 2.000 euros, segons el gremi.

Tal com ha explicat el portaveu d'associacions i firaries de Catalunya, Marcos Orús, s'havia elaborat una fira d'allò més "segura" amb dispensadors de gel hidroalcohòlic, control de temperatura i restricció de l'aforament. "Fins i tot s'havia preparat un pla sectorial que es va enviar a la Generalitat" ha recordat. Malgrat això, el dia abans de començar a muntar l'ajuntament els va anunciar que se suspenia.

"Va ser un cop molt dur" ha apuntat el portaveu, explicant que molts porten tancats des del gener i, alguns des de l'octubre de l'any anterior. De fet, aquesta cita estava marcada en vermell per a molts treballadors i els preparatius ja estaven en marxa des de feia temps. Sobretot pel que fa a gestions com la llum o bé la incorporació de personal.

"Ens ha deixat molt tocats" ha assegurat Orús, que ha recordat que moltes de les fires que venen el pròxim mes ja estan ajornades. Una cita que no percebien tan "per fer diners" com per demostrar que el seu sector "també pot treballar". I és que una de les queixes dels firaires és precisament la desigualtat, ja que sostenen que els parcs aquàtics i d'atraccions funcionen, però ells no.

El tracte amb l'ajuntament, però, han explicat que va ser bo, ja que els van oferir diferents opcions com per exemple venir al setembre – si les condicions ho permeten – o bé de cara a la Setmana Santa de l'any que ve. "No els volem carregar la culpa, però s'ha de tenir en compte que a molts llocs està tot obert" ha lamentat Orús.

Pel que fa al consistori, ha reiterat la voluntat de buscar una solució en un futur, assegurant que es buscaran maneres de "beneficiar" als paradistes. L'Ajuntament de Blanes ha explicat que és "molt conscient" de la "inversió" que s'havia fet, però atenent a criteris sanitaris reiteren que en aquell moment era la mesura més adequada.