Els comerciants de Roses es manifesten contra el top manta

L'ajuntament assegura que és un "problema social" i que les actuacions policials no són la solució

Una vintena de persones s'han manifestat aquest dijous al passeig marítim de Roses (Alt Empordà) – a l'alçada de Santa Margarida – per denunciar la presència de manters. La concentració s'ha convocat a traves de l'Associació de Comerciants d'aquest barri, que asseguren que es tracta d'una "problemàtica" que fa temps que "pateixen".

Des de l'entitat s'ha explicat que cada nit s'hi pot trobar més d'un centenar de venedors ambulants que exposen tot tipus de gènere de "manera il·legal".

Així ho ha assegurat el president de l'associació, Ricardo Moraes, que ha recordat que els propietaris de negocis que no es troben a primera línia de mar cada vegada tenen menys beneficis. En aquest sentit, creu que la situació derivada de la pandèmia de la covid-19 ho ha empitjorat encara més. De fet, ha assegurat que els manters no compleixen les mesures de seguretat imposades i que no porten la mascareta.

Per tal de reclamar mesures a l'Ajuntament de Roses, han decidit que sortiran al carrer "cada dia", ja sigui al passeig marítim o bé davant del mateix consistori. "Fa deu anys que ho patim i ja no ens creiem res de res" ha apuntat Moraes.

Apostar pel comís del material

Des de l'ajuntament, el regidor de Seguretat, Joan Plana, ha assegurat que són coneixedors del "malestar" dels comerciants. Tot i això, considera que canalitzar-ho contra el consistori no aporta "res". Plana ha explicat que es destinen "tots els efectius necessaris" cada estiu, però també ha recordat que les actuacions policials no deixen de ser una gestió "a curt termini" i no pas una solució real. "L'administració està totalment compromesa" ha subratllat.

En aquest sentit, el regidor de Seguretat ha assegurat que durant els darrers anys s'ha apostat per maximitzar els comisos de material per tal que no esdevingui una activitat "rendible". De fet, si al 2018 es van intervenir 4.000 objectes, al 2019 en van ser prop de 20.000. Una estratègia que es mantindrà també aquest any 2020.

Per Plana, tot plegat no deixa de ser un "problema social" ja que hi ha grups de població al país que viuen al "marge del sistema". Un fet provocat per les barreres "legals, socials i culturals" que els fan de topall per "inserir-se" al sistema. El regidor, doncs, ha fet una crida a demanar eines a aquelles institucions que tenen més poder d'acció com són la Generalitat o el govern espanyol.