El XXIè Festival Temporada Alta programa més de 60 espectacles

El particular 'Macbeth' d'Àlex Rigola, una producció d'El Canal i el TNC, serà l'encarregat d'aixecar el teló

El proper 4 d'octubre aixecarà per primera vegada el teló el nou teatre de la Factoria Coma-Cros, seu d'El Canal Centre d'Arts Escèniques de Salt (Gironès). I ho farà coincidint amb la inauguració de la XXIa edició del Festival Temporada Alta i amb l'estrena d'un títol clàssic, un d'aquells que sempre suposen un repte per a un director i per a una companyia.

Àlex Rigola en serà el responsable, amb la seva particular visió del 'Macbeth' de Shakespeare, una producció del mateix centre amb el TNC. Amb aquest muntatge, el festival encara deu setmanes d'intensa programació de teatre, dansa, música, circ, espectacles familiars i propostes experimentals i de nova creació.

D'entre aquestes, destaca l'estrena a l'estat espanyol del nou espectacle de Guy Cassiers 'El cor de les tenebres'. Es tracta de la particular visió de l'obra de Joseph Conrad ideada pel creador, actor, escriptor i cineasta Josse de Pauw.

Visitarà Temporada Alta també, en rigorosa estrena a l'estat, la nova creació dels mags del teatre visual i físic Zimmermann & de Perrot, 'Hans was Heiri'. Es tracta d'una producció de molts centres europeus i festivals de primer nivell, impulsada per El Canal i el Théâtre de l'Archipel, sobre la base del projecte Escena Catalana Transfronterera. A l'espectacle, aquests dos creadors doten els objectes de vida pròpia mentre els cossos de ballarins i artistes de circ esdevenen objectes.

De Londres a Girona

Una altra de les perles internacionals és la coproducció catalana 'Forests', de Calixto Bieito i Marc Rosich, un espectacle experimental que recorre i troba nous sentits en els boscos de les diferents obres del dramaturg anglès William Shakespeare. A l'obra hi treballen conjuntament actors catalans -amb Josep Maria Pou al capdavant- i britànics del Birmingham Repertory Theatre Company i de la Royal Shakespeare Company. 'Forests' arribarà per primer cop a Catalunya després de la seva estrena al World Shakespeare Festival, coincidint amb l'Olimpíada Cultural de Londres 2012.

En la línia de generar coproduccions internacionals des d'El Canal, a banda de 'Hans was Heiri', els festival estrenarà el nou espectacle de circ contemporani de la ja habitual Baró d'Evel Cirk Cia, la troupe franco-catalana de Blaï Mateu Trias i Camille Decourtye, que en aquesta ocasió ha escollit una proposta orientada a públic adult.

A més, en el marc del Temporada Alta s'estrenaran altres produccions del centre d'arts escèniques, com 'Pàjaru' de Pere Hosta, o 'Pàtria', una nova sorpresa de Jordi Casanovas. El festival també aposta així, una vegada més, per la creació catalana i els joves dramaturgs.

En aquesta línia, i arran de l'èxit de la proposta en la passada edició, es farà el segon 'Torneig de Dramatúrgia Catalana', una fórmula original que fomenta la participació del públic i confronta textos de diferents dramaturgs del país. Una altra de les experiències que repetirà és la 'Setmana de Programadors', una trobada internacional de professionals amb artistes i creadors al voltant de projectes nous i d'una agenda intensa d'estrenes del país i de fora, per fomentar la internacionalització del festival i dels nostres creadors.

Per a tots els públics

Temporada Alta no desatén però l'accés de tots els públic a la seva programació. Al llarg d'aquests dos mesos i mig es podran veure a Girona i Salt espectacles com ara 'Dubte', amb Rosa Maria Sardà i Ramon Madaula; 'L'habitació blava', de David Hare; 'Incendis', amb direcció d'Oriol Broggi; el musical 'Forever Young' del Tricicle; 'Splenda' del Mag Lari; el nou espectacle de Mayumana, 'Racconto', o l'estrena del nou muntatge de T de Teatre, 'Aventura!', d'Alfredo Sanzol. A més, torna al festival 'Operetta', de Cor de Teatre i, en la continuada voluntat de potenciar ofertes per a tots els públics, una nova proposta de 'Concerts per a nadons'.

En l'apartat musical, Temporada Alta contempla una programació variada i plural en la qual destaquen Sílvia Pérez Cruz, amb el seu '11 de novembre', o Ismael Serrano, en la seva gira de presentació del disc 'Todo empieza y todo acaba en ti', i artistes internacionals com Neil Hannon amb la seva 'The Divine Comedy'.

Però el festival, a més, guanya protagonisme com a aparador de presentació per a grups i cantants del país que han decidit estrenar-hi els seus nous espectacles. És el cas del polifacètic Albert Pla, que hi presentarà 'Manifestació', una crítica al sistema i un homenatge als indignats. O bé el grup mallorquí Antònia Font, que presentarà oficialment el seu nou disc amb un repertori en què aposten per una renovació estilística.

Nou sistema d'entrades

Temporada Alta, que enguany ha estat reconegut amb el Premi Max de Noves Tendències, ha posat en funcionament per aquesta edició un sistema propi de venda d'entrades. Apart de les taquilles habituals, les localitats per a la totalitat dels espectacles es podran adquirir on line al web del festival a partir del 18 de setembre (algunes estan ja a la venda). D'aquesta manera les entrades es podran imprimir des de casa i es podran evitar les cues a les taquilles.

El cartell, obra de Francesc Torres

El cartell d'enguany és de l'artista Francesc Torres (Barcelona, 1948), autor entre d'altres de la recent instal·lació 'Memòria fragmentada: 11-S NY Artefactes a l'Hangar 17'. El cartell que ha creat per a la XXIa edició del festival Temporada Alta del 2012 és, a la vegada, una imatge íntima i un manifest sobre la visió que té de les arts escèniques.

La protagonista és la mateixa filla de l'artista. Fa cinc o sis anys, Torres va estrenar una de les primeres càmeres digitals amb què va treballar retratant-la. "Primer vaig pensar en utilitzar imatges d'arxiu dels anys vint i trenta, però finalment vaig optar per aquesta. En tot cas, volia que el cartell recordés els saltimbanquis", afirma l'artista. Pel què fa a la retolació del cartell, la paraula "Alta" acompanya el moviment ascendent de la nena divertint-se en una atracció de fira.