JARC proposa canviar els terrenys cremats en terres de pastura per accedir als ajuts

El sindicat demana que es netegin amb celeritat les lleres de rius i rieres per evitar que les primeres pluges les desbordin

De moment, el sindicat agrari JARC s'ha estimat més no donar encara cap xifra estimada dels danys que l'incendi va provocar als conreus i fruiters de la zona. "Cal fer una valoració acurada i seriosa", ha indicat el president a Girona, Pere Rubirola.

Rubirola ha indicat que hi ha camps de cereal que ja s'havien llaurat, però també ha recordat que a l'àrea afectada hi ha cirerers -sobretot, a la zona de Terrades- i oliveres. "S'ha de mirar bé quina ha estat l'afectació als arbres, conreus, i també recollir tots els danys que el foc ha fet a masies i propietats", ha dit Rubirola.

El president de JARC a Girona ja ha avançat que ara cal arromangar-se per evitar que les conseqüències dels incendis vagin a més. Sobretot, quan arribin les pluges. "Hi ha moltes zones en què les muntanyes estan plenes de cendra i, quan plogui, tota aquesta brutícia anirà a parar als rius i rieres", ha dit Rubirola. I ha afegit: "I si les lleres no es netegen amb celeritat, l'aigua bruta pot provocar que es desbordin fàcilment".

Per això, els pagesos reclamen al Govern que es netegin amb celeritat els cursos de rieres i rierols compresos dins el perímetre de l'incendi. Però no només aquests, sinó també els de la resta de la comarca. I és que, com assegura Rubirola, en alguns llocs, les lleres són un autèntic "polvorí" i, si es declara un altre incendi, tota la brossa acumulada ajudarà a propagar-lo "amb facilitat".

"Hi ha moltes lleres on s'amuntega massa forestal seca i, si hi ha un foc, tot això correrà com una bala", ha dit el president de JARC a Girona. Per evitar-ho, fins i tot des del mateix sector hi ha pagesos que s'ofereixen a fer les neteges i desbrossaments.

Àrea de pastures

A més d'aquesta mesura, JARC també proposa que el Govern intervingui per permetre que totes aquelles hectàrees boscoses que han quedat calcinades es declarin zones de pastura. D'aquesta manera, Rubirola explica que es podrà accedir a ajudes europees (a través de la PAC).

"A més, un cop la zona s'hagi regenerat, si hi accedeixen ramats, ajudaran a mantenir net el sotabosc", concreta el president del sindicat a Girona. D'altra banda, JARC tampoc veu amb mals ulls la mesura perquè els presos que netegin els boscos puguin reduir condemna, però sí que adverteix que, com que depèn d'un canvi normatiu, cal impulsar-ne d'altres més a curt termini.

"Per exemple, contractar aturats perquè desbrossin els boscos i les rieres", precisa Quim Sunyer, productor de l'Alt Empordà i membre de la junta de JARC a Girona. Sunyer també indica que cal impulsar mesures per permetre regenerar els boscos, sobretot els de pins i alzines sureres.

"N'hi haurà una gran part que rebrotaran i es regeneraran, però en el cas del suro, calen ajudes per retirar les escorces cremades, perquè sinó no serviran per a res", indica Sunyer. Aquest agricultor també proposa impulsar projectes per convertir part de la zona calcinada en biomassa i, d'aquesta manera, contribuir a la regeneració dels boscos afectats pel gran incendi de l'Alt Empordà.