Torroella de Montgrí limita a vianants el passeig Catalunya les nits de divendres i dissabte durant l’estiu

Només podran accedir en cotxe els veïns

El passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) tindrà la circulació de vehicles restringida els divendres i dissabtes, entre les 20.30h i les 00.30 h, a partir del proper divendres 17 de juliol i durant tot l'estiu.

D'aquesta manera es vol consolidar una franja horària preferent per a vianants i usuaris de les terrasses, que converteixi l'entorn en un espai més amable, totalment segur i de millor qualitat urbana. L'accés amb vehicles estarà permès als veïns i veïnes i als conductors que hagin de retirar els seus vehicles en cas que el tinguessin estacionat a la zona blava. La restricció es farà en sentit ascendent i descendent, i el trànsit de pas es desviarà pel passeig Vicenç Bou i la carretera de l'Estartit.

El regidor de Mobilitat, Josep Martinoy, argumenta que amb aquesta acció es volen afavorir els desplaçaments a peu i contribuir a la dinamització de les activitats de restauració, en dues de les nits de la setmana en què el passeig està més freqüentat. Així mateix, en l'actual context derivat de la covid-19, es facilitarà la implantació de les normes de distanciament social, tan personal, com de les activitats.

La mesura representa un pas més en l'aposta municipal per una  mobilitat sostenible i la reducció del trànsit en aquest punt també reverteix en una millora de la qualitat de l'aire.

Martinoy explica que, inicialment, l'Ajuntament adoptarà aquesta mesura durant dos dies a la setmana, però està obert a ampliar-la a d'altres dies si existeix una demanda comercial, dels veïns o dels usuaris. Qualsevol acció que s'adopti en aquest sentit, seria sempre valorada i consensuada amb tothom, perquè el passeig de Catalunya és un dels epicentres de la vida social i de la mobilitat urbana de la vila.

Controls de velocitat

La restricció de la circulació les nits de divendres i dissabte, s'implantarà de manera simultània al reforç de les mesures per recordar als conductors que el límit de velocitat en aquesta via és de 30 km/h. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament ha reforçat la senyalització horitzontal i vertical, i ha incorporat un sistema de control de velocitat per radar. Aquest sistema començarà a funcionar a finals d’aquest mes de juliol.

Tot i que la major part de conductors respecten el límit de velocitat, entre d'altres coses perquè les característiques de la via, tan per volum de trànsit, com per espai físic, no conviden a córrer, des de l'Ajuntament s'ha volgut reforçar les mesures per garantir la protecció dels vianants. D'aquesta manera es vol minimitzar el risc d'accidents, en un dels punts més sensibles de la via pública, pel volum de trànsit que registra i per l'activitat comercial que hi ha. En general la sinistralitat és baixa, tot i que els darrers anys s'han hagut de lamentar dos atropellaments greus.

També es controlarà la velocitat per radar al passeig Vicenç Bou, una altra via molt sensible, amb una elevada càrrega de trànsit. Fins ara s’avisava de la velocitat del vehicle amb un panell informatiu i a partir d’ara es passarà a sancionar.

Travessera ben valorada

Cal recordar que el vial ascendent del passeig de Catalunya és la travessera de la C-31, per la qual cosa, fins que no es faci una variant, canalitza bona part del trànsit extern de pas. No obstant això, l'any 2017, la cinquena auditoria sobre la qualitat de travesseres en vies urbanes del RACC va situar aquesta travessera com la segona més ben valorada de les 21 analitzades fins al moment. L'ens li va atorgar 71 punts sobre 100 i en va destacar la seguretat viària.