Treballadors de l'Ajuntament de Platja d'Aro van als jutjats reclamant 34.453 euros en triennis ''irregulars''

Consideren que s'han abonat incorrectament des del 2004

Prop d'una trentena de treballadors de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) han interposat un recurs contra la restitució del pagament d'uns triennis que consideren que s'han abonat incorrectament "com a mínim" des de l'any 2004.

Així ho ha subratllat el seu lletrat, qui considera que la normativa estatal marca "clarament" quina ha de ser "l'estructura retributiva, les quantitats, com es meriten i amb quina titulació" i ha explicat que s'han trobat que els triennis dels afectats s'han comptabilitzat amb una suma "superior" a la que marca la llei.

D'aquesta diferència se'n deriven els gairebé 35.000 euros que l'ajuntament reclama als funcionaris. A través del sindicat SAFAL, han portat la resolució del consistori als jutjats per evitar haver d'abonar aquest diners. Els treballadors consideren que l'ajuntament "no ha seguit el procediment legal" establert. "Suposadament s'han fet uns pagaments indeguts en concepte de triennis i és discutible que es pugui carregar als treballadors", ha assegurat el secretari general de la SAFAL, Antoni Pujol.

Dos convenis diferents

Els fets es remunten al març del 2018 quan, tal com consta al recurs, el consistori va tirar endavant una comprovació per determinar si els triennis (les retribucions pel concepte d'antiguitat) percebuts pels empleats públics municipals s'estaven fent correctament. En un primer moment, el conveni de l'ajuntament fixava que quan es pujava de categoria professional, els triennis s'havien de cobrar segons la nova categoria. Fa dos anys, però, es va determinar una nova manera de comptabilitzar aquestes retribucions, de manera que cada trienni anava d'acord amb la categoria que es tenia en cada moment i no amb la més recent.

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro –a proposta d'intervenció i de recursos humans- sosté que va fer els càlculs que van acabar determinant que s'havien pagat més diners del compte. "És com si nosaltres ens haguéssim equivocat pagant un sou de més", ha apuntat el seu alcalde Maurici Jiménez, recordant que malgrat feia diversos anys que s'havia fet, només és "exigible" per llei el retorn de quatre anys enrere.

Jiménez ha afirmat que des de la part sindical es van proposar alternatives per no haver de realitzar el pagament com, per exemple, que es pogués compensar amb algun "complement personal transitori" o bé retornar la diferència amb "hores extres". Unes propostes que no van obtenir uns informes positius ni emparar "legal" segons el criteri d'intervenció i secretaria.

Des del consistori, però, defensen que han buscat maneres de garantir un retorn que no fos "agressiu" amb els treballadors.

L'alcalde ha apuntat que el "criteri polític" és pràcticament inexistent en aquest cas i que si es detecta "un pagament indegut", toca exigir-ne el retorn. D'aquesta manera, creu que el debat està en si la fórmula de reclamació d'aquest retorn és "la més adequada o no". "Si s'ha fet bé, doncs perfecte, i si s'ha d'arreglar per fer-ho millor, doncs ho farem", ha subratllat.

El litigi ha arribat al jutjat contenciós-administratiu número 3 de Girona aquest dimecres i ara les dues parts estan pendents de la sentència.