Figueres restringeix el pas de vehicles a la Rambla durant els caps de setmana d'estiu

La mesura vol garantir el distanciament social i dinamitzar el comerç

Els vials de la Rambla de Figueres (Alt Empordà) es convertiran en zona de vianants durant els divendres, dissabtes i diumenges des del 17 de juliol fins al 13 setembre.

L'Ajuntament de Figueres ha anunciat aquest matí la nova mesura amb l'objectiu de garantir el distanciament social durant els mesos que hi ha més afluència de visitants a la ciutat.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha remarcat que aquesta restricció ja s'aplicava durant altres esdeveniments a la ciutat com ara el Festival Acústica, la diada de Sant Jordi o la Mostra del Vi. A part de mantenir la distància social, la nova mesura del consistori figuerenc vol dinamitzar els comerços i locals de restauració afavorint l'afluència de gent a la Rambla.

El regidor d'Urbanisme, Xavier Amiel, ha assegurat que la voluntat del govern local és "facilitar el moviment de la ciutadania" i no pas "complicar les coses a ningú". De moment, ja han explicat aquesta mesura a l'associació de comerciants qui han vist amb bons ulls la prohibició. Ara, començaran a parlar amb els veïns per resoldre dubtes. De fet, tots ells podran accedir a l'aparcament abaixant una pilona que hi ha. El consistori, però, encara no ha tancat quina zona habilitarà als proveïdors perquè descarreguin els productes a tots els locals de la Rambla. Tot i així, l'alcaldessa ha anunciat que preveuen tenir-ho tancat aquesta setmana.

Amb la restricció de trànsit a la Rambla, Lladó vol aconseguir un "doble objectiu". Per una banda es garantirà el distanciament social durant la temporada d'estiu, que és quan la ciutat compta amb "una fluència" més gran de visitants. Per altra banda, també volen "preservar la salut social i econòmica" de Figueres afavorint el passeig de la gent per la Rambla amb més tranquil·litat.

La mesura es començarà a aplicar el 17 de juliol, una setmana després de l'obertura del Museu Dalí i del Museu del Joguet. L'últim dia de tancar el trànsit serà el 13 de setembre. De tota manera, l'Ajuntament no descarta recuperar la prohibició en un futur. "Depenent de com funcioni veurem què passa més endavant", ha remarcat la batllessa.

De fet, l'alcaldessa ha apuntat que el govern local persegueix l'objectiu de reduir el volum de vehicles al centre de la ciutat. Aquesta política anirà acompanyada de la creació d'aparcaments dissuasius en "una anella urbana" que estiguin a un màxim de cinc minuts a peu del centre de la capital altempordanesa. De moment ja compten amb 3.000 places d'aparcament "al voltant de la ciutat". Ara, l'objectiu és fomentar que la gent les utilitzi i també crear-ne de noves.

Campanya de conscienciació

En paral·lel a la mesura de restricció de trànsit, l'Ajuntament està acabant una campanya de conscienciació sobre les mesures de seguretat que cal complir. L'alcaldessa ha recordat que l'ús de mascaretes o el distanciament social és obligatori a Catalunya, però no en altres punts d'Europa. "Ens estem trobant que en altres països aquestes mesures de seguretat no es prenen de la mateixa manera i no hi ha tanta consciència", ha afegit Lladó.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha valorat positivament el volum de turistes francesos i de la resta de l'Estat que opten per visitar la capital de l'Alt Empordà, tot i que encara no hagi obert el Teatre-Museu Dalí (ho farà a partir d'aquest dissabte 12 de juliol). Tot i així, ha fet una crida a l'"autoresponsabilitat" per no afavorir la propagació del virus.

Una proposta que Cs presentava en format de moció

La mesura anunciada aquest dilluns per l'Ajuntament de Figueres coincideix amb la proposta que va fer el grup municipal de Ciutadans sobre la pacificació de tres punts de la ciutat: la Rambla, la plaça de Catalunya i la plaça de la Palmera. El text s'havia de discutir aquest mateix dilluns en el plenari municipal, tot i que el govern local s'ha avançat en l'anunci d'aquesta mesura.

El portaveu de Cs a Figueres, Héctor Amelló, proposava reduir el trànsit en aquests tres punts per tal que les associacions de comerciants i restauradors poguessin organitzar fires, concerts i altres esdeveniments a la via pública. Amelló també defensava que aquests no haguessin de pagar taxes d'ocupació de la via pública amb l'objectiu de revertir les pèrdues acumulades durant el confinament.