Detecten al Cap de Creus una de les espècies més nocives d'alga invasora del Mediterrani

Han delimitat la zona amb boies per evitar fondejos o immersions

El Parc Natural del Cap de Creus ha regulat la pesca i el fondeig en una àrea d’uns 500 metres quadrats de la Cala Galladera, on s’ha detectat la presència de l’alga Caulerpa cylindracea, amb el suport del Cos d’Agents Rurals.

Aquesta és una de les pitjors espècies invasores de tot el Mediterrani, i de moment, s’ha localitzat a la Mar d’Amunt, en una zona poc profunda amb presència de posidònia. En els darrers anys, aquesta espècie també s’ha localitzat a Roses i al sud de França.

L’objectiu de l’operatiu que ara s’ha posat en marxa és evitar al màxim la propagació d’aquesta planta, i per això el parc natural ha instal·lat boies per delimitar i senyalitzar l’àrea afectada per aïllar-la al màxim de l’activitat humana.

Es tracta d’una planta perillosa per als ecosistemes que envaeix, perquè creix sobre roques, posidònia o gorgònies, cobrint i aniquilant les espècies que hi viuen i modificant les condicions físiques i químiques del medi.

Es pot dispersar fàcilment, perquè quan es trenca per l’efecte del trepig, les àncores o les xarxes de pesca, pot colonitzar noves àrees amb l’ajut dels corrents marins. A més, pot aguantar viva diverses hores fora de l’aigua sobre les àncores i qualsevol altre element que toqui el fons, a més dels estris de pesca.

Un cop s’hi estableix, l’erradicació d’aquesta alga és gairebé impossible, i per això és fonamental evitar al màxim la seva extensió com a conseqüència de l’activitat humana, com ara la pesca o la nàutica recreativa. Per això, el parc ha iniciat una campanya informativa per a difondre la problemàtica al voltant d’aquesta alga i fomentar la participació ciutadana en la seva detecció precoç. Així, ha editat material divulgatiu per canalitzar els possibles avisos de la presència de l’alga mitjançant el telèfon 972 19 31 91 o el correu electrònic pncapcreus@gencat.cat.