Neix la plataforma ciutadana 'Foc Empordà'

Tècnics mediambientals destaquen que el 95% de les alzines sureres de l'Alt Empordà cremades per l'incendi sobreviuran

Per inscriure's a la 'Plataforma Foc Empordà' ha detallat que cal omplir un formulari que es pot trobar a la pàgina web 'focemporda.mediambient-altemporda.org' i ha ressaltat que en els propers dies donaran a conèixer les primeres propostes i activitats.

D'altra banda, tècnics mediambientals de la iniciativa per a la promoció del suro liderada per organismes i institucions de la indústria del suro d'Espanya, CORK, han destacat que 4.500 hectàrees de les 14.000 hectàrees cremades per l'incendi corresponen a boscos d'alzines sureres. Segons aquests experts, com a mínim el 95% de les alzines cremades sobreviuran i rebrotaran la propera primavera.

Aquests tècnics expliquen en un comunicat que aquestes alzines són una de les comunitats d'arbres que "millor" es recuperen després d'un incendi perquè tenen una escorça molt gruixuda - gairebé de dos centímetres- que juntament amb la capacitat de rebrotar fan que sigui una de les espècies "millor adaptades" als efectes dels incendis forestals.

Aquests experts estimen que, en un parell de dècades, aquestes hectàrees d'alzines estaran en condicions òptimes per a l'extracció de suro de qualitat. En concret, un dels tècnics i responsable de Medi Ambient de l'Institut Català del Suro (ICSURO), Iván Fernández, ha explicat que després de l'extinció del foc el "més important ha de ser planificar els processos per garantir una repoblació de la zona afectada i recuperar el sòl".

Segons Fernández aquest incendi ha estat un "dels meus greus dels darrers anys" pel que fa a les conseqüències que el foc ha tingut a nivell humà i ecològic. "És esperançador que el percentatge total de superfície de sureda malmesa només suposi un 0,2% del total mundial i que la indústria del suro de la qual depenen 2.000 treballadors a l'estat espanyol no es veurà afectada i els taps de suro no experimentaran un increment dels preus", ha conclòs l'expert.