Es recomana no replantar els arbres de la zona cremada de l'Alt Empordà

Asseguren que la majoria d'espècies calcinades "tenen capacitat de rebrotar"

Arran del gran incendi que ha afectat uns superfície de 13.970 hectàrees a l'Alt Empordà i que es troba en fase de control, un dels investigadors del CREAF, Josep Maria Espelta, ha advertit que "el més aconsellable seria deixar que la vegetació afectada rebrotés per si sola". Segons Espelta, "el 70% de la superfície afectada correspon a espècies que tenen capacitat de rebrotar, com ara les alzines sureres, i d'aquí un o dos mesos ja començaran a treure rebrots i, la majoria d'individus, es recuperaran".

Referent al 30% restant d'espècies del territori de l'Alt Empordà que s'han vist afectades per l'incendi, Espelta assegura que la majoria correspon a pi blanc que "es tracta d'una espècie que, per la seva prolífica producció de llavors i perquè les pinyes que tenen les aïlla del foc, té una gran possibilitat de germinar i regenerar-se després del foc".

Espelta creu que d'aquí dos o tres mesos, "si tenim una tardor suau i amb una quantitat de pluja mínimament normal", la zona calcinada de l'Alt Empordà "començarà a verdejar ràpidament, es veuran els rebrots i començaran a ser-hi presents algunes espècies d'ocells i d'altres animals". Per tant, "el paisatge començarà a canviar el to grisenc i negre per un to més verd". Tot i això, per recuperar el bosc tal com era abans de cremar-se, Espelta creu que hauran de passar uns trenta o quaranta anys.

Pel que fa a la campanya engegada a les xarxes socials '1Catala1Arbre' per ajudar a la replantació de les zones cremades, Espelta ha expressat que "qualsevol iniciativa popular de solidaritat i preocupació per un tema com aquest és benvinguda i cal valorar-la". Tanmateix, l'investigador del CREAF aposta per no replantar les espècies i deixar que rebrotin per si soles.

Gestió del bosc

Malgrat considerar que el més prudent és deixar que les espècies es regenerin per si soles, Espelta creu que sí que s'han de fer actuacions "d'organització de la massa forestal per millorar-ne la seva estructura i fer-la més resistent als incendis". Per Espelta, la gestió forestal és "bàsica i absolutament necessària" en un país com Catalunya "on més del 60% del territori és massa forestal".

Segons l'investigador del CREAF, fruit de la història de gestió dels boscos i dels canvis socioeconòmics que hi ha hagut al país durant el segle passat "com és l'abandonament de moltes activitats agrícoles i ramaderes", tenim "una tipologia de bosc molt jove, molt dens i amb una gran continuïtat entre les capçades i el sotabosc i això genera un risc d'incendi elevat".