Els alcaldes de Verges i Celrà creuen les detencions postsentència només obeïen a "l'estratègia de la por"

Sabater i Cornellà afirmen que tenen una "sensació agredolça"

Satisfets, però a mitges. Perquè dels dinou encausats pel tall del TAV, n'hi ha quatre que hauran d'anar a judici. I a qui la fiscalia i l'advocacia de l'Estat –aquesta, en nom d'Adif- els demanen 4 anys de presó per desordres públics, danys en patrimoni públic, atemptat a agents i lesions lleus.

"Avui respirem una mica alleujats, però la satisfacció és agredolça, perquè quatre companys estan pendents de judici", explica l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater. I recorda també que, en el marc del primer aniversari de l'1-O, també hi ha un altre jove que ja espera sentència; en aquest cas, no pel tall a les vies sinó per la protesta a la Delegació del Govern.

Sabater admet que està "content", però també diu que les imatges que va viure aquell 16 de gener del 2019 "trigaran temps" a esborrar-se-li de la memòria. De fet, en un principi, fins i tot es va pensar que els agents de la Policia Nacional que van anar-lo a buscar a quarts de set del matí, quan es disposava a anar a treballar, podrien ser membres dels "grups d'ultradreta" que arrencaven estelades al poble.

A més, l'alcalde recorda que arran de la detenció va estar-se "molts mesos de baixa", perquè les manilles li van causar una lesió al canell. Per aquesta ferida, Sabater i el seu advocat van presentar una reclamació patrimonial, que encara no s'ha resolt.

A Celrà, els policies van endur-se l'alcalde pels voltants de les nou del matí. Dani Cornellà ja sabia aleshores què havia passat a Verges i, en certa manera, anava previngut. En arribar a comissaria, va trobar-se amb Sabater i amb la resta d'arrestats.

"Estratègia de la por"

Tant Ignasi Sabater com Dani Cornellà coincideixen en què era "bastant evident" que la causa acabaria en arxiu, si bé pensaven que seria per a tots els encausats. L'alcalde de Verges defineix la situació viscuda de "surrealista", sobretot perquè aquell dia ell no va participar al tall del TAV ja que estava treballant a l'institut de Cassà de la Selva (Gironès), on dona classes. "Hem aportat testimonis, com ara el director del centre, i fins ara no s'ha arxivat la causa", diu.

Els dos alcaldes, a més, creuen que ni fiscalia ni advocacia de l'Estat els acusin demostra que l'operatiu va ser "un muntatge polític i judicial" per "orquestrar una repressió cap als partits i entitats que en aquell moment s'estaven mobilitzant massivament al carrer".

"Tot aquell xou va ser per atemorir-nos i aturar les mobilitzacions", diu Dani Cornellà. "En un moment important del procés, previ a les eleccions municipals, ens trobem amb dos alcaldes detinguts, membres de La Forja, CDR, un fotoperiodista... Era una estratègia per aturar el moviment independentista", hi afegeix Sabater, recordant aquell 16 de gener.

"Però si allò que buscaven era l'estratègia de la por i que els càrrecs electes no ens presentéssim, la veritat és que s'animava la gent a fer el contrari", diu l'alcalde de Verges. "Ja ho vaig dir aquell mateix vespre: sense por, perquè tothom havia de fer el què volgués i res ni ningú ens havia d'aturar", conclou.