Presó per al cambrer del bar Núria que va intentar assassinar el seu cap a ganivetades

Juan Antonio Cano va agafar un ganivet de 23 centímetres i li va clavar fins a cinc vegades després que l'acomiadessin

El cas es remunta al 22 de juliol del 2008. Aquell dia, cap a les 3 de la tarda, Juan Antonio Cano va arribar al bar Núria, on treballava des de feia anys com a cambrer i encarregat de torn. Allà, l'esperaven el cap de personal, el director del bar i el cuiner -que era el representant sindical dels treballadors- que el van fer asseure a una cadira per explicar-li que l'acomiadaven de la feina perquè havien descobert que havia estat ficant mà a la caixa.

La reunió va ser tranquil·la i el processat no es va alterar ni cridar en cap moment. Un cop ja li havien donat la carta d'acomiadament i havia acabat la reunió, va decidir anar a la cuina a parlar amb el representant dels treballadors per veure quines opcions tenia. En aquell moment, el cap de personal li va dir que recollís les seves coses i marxés perquè ja no formava part de la plantilla.

Cano li va respondre "no em toquis els collons" i, quan el seu cap ja li donava l'esquena, va agafar un ganivet de grans dimensions de la cuina i "amb la intenció d'acabar amb la seva vida" li a clavar fins a cinc vegades. La primera ganivetada li va assestar per l'esquena, a la regió dels ronyons, i la segona al costat dret. L'atac no va acabar aquí i li va tornar a clavar el ganivet mentre la víctima intentava fugir. Va rebre una ganivetada a la part dreta del tòrax i una altra al braç dret que li va seccionar part del múscul, la vena i l'artèria. Tot i que el director del local li va tirar una cadira i una taula per intentar frenar-lo, encara li va clavar una darrera ganivetada que li va creuar el pit.

La víctima va necessitar 450 dies per curar-se i li han quedat seqüeles estètiques i de moviment d'alguna articulació. Quan l'atac va acabar, el processat no va fugir del lloc dels fets i va esperar que arribés la policia per detenir-lo. Tot i això, la sentència considera que no li han de rebaixar la pena per col·laboració amb la justícia perquè havia intentat assassinar un home a plena llum del dia en un bar ple de gent, unes circumstàncies que fan que no hi hagués cap dubte sobre qui havia estat l'autor de les ganivetades.

El que sí que té en compte la magistrada, Carme Capdevila, és que Cano ha fet un esforç molt important per recollir 56.000 euros per donar-los a la víctima, per reparar el dany que li ha causat. La sentència recorda que tant la fiscal com la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, entenen que hi ha hagut aquesta reparació del dany. Per això, considera que li han d'aplicar un atenuant molt qualificat.

La secció tercera de l'Audiència de Girona condemna Juan Antonio Cano Mesa a quatre anys de presó per intent d'assassinat i li prohibeix que s'apropi a menys de 500 metres de la víctima durant vuit anys.