Els comerços de la Jonquera reben els primers francesos amb la reobertura de la frontera

El sector espera recuperar les vendes perdudes

Els comerços de la Jonquera (Alt Empordà) han començat a rebre els primers clients francesos després de la reobertura de la frontera.

Tot i que es temia una baixada massiva de ciutadans des de la Catalunya Nord cap a la localitat alt-empordanesa, al final no ha estat així i el pas d'El Pertús no ha registrat grans aglomeracions.

La majoria de francesos que han creuat la frontera per anar a la Jonquera ho han fet per comprar alcohol, tabac i aliments, ja que són productes molt més econòmics que a l'altra banda de la frontera.

Durant tot el matí la policia francesa ha aturat els qui entraven a la Catalunya Nord, en canvi la Policia Nacional s'ha retirat a quarts de vuit del matí. A l'autopista AP-7 la circulació també ha estat fluïda entre els dos països.

El president dels comerciants d'El Portús-la Jonquera, Bruno Comas, reconeix que no ha vingut "ningú" i ho atribueix a la confusió que va suposar l'avís del govern espanyol d'obrir el 21 de juny a les dotze de la nit. "Potser molts d'ells pensen que és aquest dilluns quan s'obre", assenyala Comas.

El president dels comerciants també creu que una altra explicació està en la forta afluència de banyistes a les platges de localitats de la Catalunya del Nord com Montpeller, Argelers, Cotlliure o Cervera de la Marenda. De totes maneres, Comas dona per fet que les vendes milloraran i deixa clar que l'obertura de la frontera era una "notícia molt esperada".

Els clients, contents

Comerciants a banda, els clients han estat els grans beneficiats de l'obertura de nou de la frontera. Des de bon matí, els primers compradors feien cua en estancs del barri del Portús –el veïnat català que es troba passat el punt fronterer-.

A la Jonquera, els establiments han obert a les nou del matí, moment en què han començat a arribar els primers clients. La majoria anaven a grans superfícies a comprar aliments, alcohol i tabac, tres productes que són molt més barats que no pas a França.

La Khatia és de Perpinyà i reconeix que dues o tres vegades al mes baixa a la Jonquera. "He estat tres mesos sense poder-ho fer. Per això estic molt contenta que s'hagi obert", remarca. L'Ángel Sánchez fa 50 anys que viu a Perpinyà i explica que la nova situació li permetrà anar a Roses a passar uns dies.

Controls policials cap al nord

Malgrat l'aixecament de l'estat d'alarma i la lliure circulació entre Espanya i França, la policia gal·la ha mantingut un control permanent durant tot el matí i migdia d'aquest diumenge. Aturaven els conductors que es dirigien cap al nord i els demanaven la documentació.

En canvi, a l'altre costat no hi havia ni rastre de la policia espanyola que s'ha retirat del punt de control pels volts de dos quarts de vuit del matí, i ja no hi ha tornat.