Surten de la UVI els familiars de les víctimes a l'incendi de Portbou

Es talla una línia elèctrica per garantir la seguretat en les descàrregues dels mitjans aeris

La companyia Endesa ha començat a fer talls intermitents en una línia de mitja tensió de 25.000 volts per poder garantir la seguretat en les descàrregues dels mitjans aeris que participen en l'extinció de l'incendi de l'Alt Empordà. La interrupció de la línia afectarà el subministrament elèctric dels municipis de la Vajol, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Boadella i les Escaules, Llers i la Jonquera, segons acaba d'informar Protecció Civil. Tots els minicipis ja han estat avisats de la incidència.

ANC

La secció altempordanesa de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha sumat al dol i al dolor dels ciutadans pels focs de la Jonquera i Portbou que han provocat pèrdues humanes i una gran devastació a la comarca. Així mateix, a través d'un comunicat, l'Assemblea Nacional Catalana ha volgut traslladar el seu suport i la seva solidaritat a tots els municipis afectats de la zona. L'incendi que afecta l'Alt Empordà encara no està en fase de control i ha causat quatre mort i sis persones més estan ingressades, una d'elles en estat crític.

Danys als camps

Unió de Pagesos (UP) calcula que els incendis de l'Alt Empordà han afectat més de 3.000 hectàrees de terreny agrícola d'un total de gairebé 14.000, i han provocat danys en una vintena d'explotacions. En algunes, a més, ha mort la majoria de bestiar. Els focs han perjudicat "de manera important" explotacions amb conreus de vinya, olivera i cirerers, a més de camps on hi havia farratge i bales de palla, segons concreta el sindicat. També s'han vist afectades masies, pallers sencers o instal·lacions d'aigua, entre d'altres. Davant d'aquest panorama, UP demana a les empreses asseguradores la "màxima celeritat i rigor" a l'hora de fer les valoracions dels danys a les infraestructures agràries.

El foc ha afectat de moment els municipis d'Agullana, la Jonquera, Capmany, Cantallops, Biure, Boadella, Darnius, Terrades, Llers, Avinyonet, Vilanant, Sant Climent Sescebes, Masarac i Pont de Molins. En algunes localitats com Terrades i Llers hi ha hagut una afectació important de cirerers ja que, tot i que els fruits ja estaven collits, les fulles que quedaven als arbres estan seques i cremades i no és segur que es puguin salvar. A més, el foc també ha destruït farratge i bales de palla que estaven al camp o al cobert de les explotacions.

Pel que fa als conreus de vinya, alguns han actuat de tallafocs i han quedat poc afectats. D'altres, però, a causa de la virulència i l'alçada de les flames, han patit danys importants, sobretot a Capmany i Cantallops.

Les pastures han salvat granges i habitatges

UP, que ahir va fer una volta de reconeixement a les zones afectades amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, demana que arran dels efectes d'aquest incendi es tingui en compte la importància de reintroduir la pastura com a tallafocs "imprescindible" per poder evitar que es reprodueixin fets com aquest d'aquí a deu o vint anys.

En aquest sentit el sindicat argumenta que aquests dies s'ha pogut veure "clarament" que algunes zones de sotabosc on pasturaven ovelles o vaques no s'han vist afectades per les flames, i això ha permès salvar granges i habitatges. Pel sindicat, cal una aposta pública pels tallafocs, ja siguin de pastura o d'altres tipus de conreus.

El sindicat també demana, amb caràcter d'urgència i a causa de la magnitud d'aquest incendi, que el govern estatal incorpori la zona afectada en el projecte de Reial Decret Llei, juntament a les recollides pel Congrés dels Diputats el 17 de juliol per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals anteriors i per les tempestes de pedra a la demarcació de Lleida del passat 5 de juliol.