Puig espera que l'incendi a l'Alt Empordà entri en fase de control al llarg del matí

Les flames segueixen avançant sense control

Quatre morts, quatre ferits greus, una desena de lleus i 14.000 hectàrees cremades és el balanç que fins ara ha deixat els dos brutals incendis que de l'Alt Empordà, un d'ells encara molt actiu, i en el que estan treballant 500 bombers, catalans, andorrans, francesos i espanyols. Més d'un miler de persones en total estan treballant de valent contra aquest incendi.

La segona nit ja ha passat i la meteorologia es preveu favorable aquest dimarts perquè els bombers puguin atacar el foc amb unes bones condicions. Els mitjans aeris, que són els més efectius, es van enlairant paulatinament i hi treballaran més d'una desena.

Ahir a la tarda es van desallotjar de forma preventiva un grup de 120 nens alemanys que estaven fent colònies en un càmping d'Albanyà i persones d'altres càmpings, així om d'algunes masies. Aquestes persones han passat la nit al pavelló de Figueres.

Pel que fa a l'origen dels dos incendis, el Cos d'Agents Rurals apunta a burilles de cigarretes, ja que en va trobar moltes restes on es va originar aquest l'incendi de la Jonquera. En el cas de Portbou, també creuen que es va tractar d'una negligència humana. probablement per burilles.

Previsió de control

Les condicions climatològiques favorables i l'atac incessant durant dia i nit han millorat la situació del foc de l'Empordà. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha afirmat "amb tota la prudència" que preveuen que l'incendi entri en fase de control al llarg del matí.

Per ara, han aconseguit aturar l'avanç de les flames i el perímetre afectat continua essent el mateix, d'unes 13.800 hectàrees. La intenció és fer un embat decisiu al foc amb uns 1.300 efectius i fins a 25 mitjans aeris abans que entri la marinada prevista al migdia. Puig ha explicat que queden 8 persones ferides a l'hospital, una en estat crític com a conseqüència de les cremades que va patir a l'incendi de Portbou.

Augment d'humitat, descens del vent i davallada de les temperatures s'han convertit en el gran aliat dels serveis d'emergència per combatre el foc de l'Alt Empordà. El conseller d'Interior ha explicat que han treballat durant la nit atacant "punts sensibles" per evitar l'avanç de les flames a la zona d'Agullana, al nord de Darnius, a Boadella i també a Terrades. Al matí estan centrant també esforços més al sud, a Cistella.

"El perímetre no ha progressat", ha assegurat Puig que detalla que el perímetre del foc continua essent d'unes 13.800 hectàrees i calculen que la part afectada per les flames és d'entre 9.000 i 10.000 hectàrees. La intenció és aprofitar al màxim el matí per fer un "atac decisiu" al foc amb tots els mitjans disponibles i assegurar que estigui en fase de control abans del migdia, quan està previst que entri marinada, un vent desfavorable per a les tasques d'extinció.

El conseller ha detallat que tots els efectius treballen ara al flanc occidental perquè l'oriental està "pràcticament estabilitzat". De fet, ha explicat que estan retirant efectius d'aquesta zona per enviar-los a l'oest. Tot i això, encara hi ha un focus delicat a l'est, el de va des de Cantallops al Pertús, a tocar de la frontera. En total, hi ha actius uns 1.300 efectius -entre Bombers catalans, francesos i andorrans, ADF i Unitat Militar d'Emergència (UME)-, uns 300 agents i aquest matí ja han començat a atacar el foc per aire uns 25 mitjans.

Confinats i avís per fum

Interior demana als veïns dels municipis més afectats -com la Vajol, Darnius, Boadella, Terrades o Agullana- que continuïn confinats i casa i que facin els "desplaçaments imprescindibles". A més, l'absència de vent que ajuda a atacar el foc té un contraefecte negatiu: que el fum inunda els carrers de les poblacions. Per això, Puig ha demanat als veïns amb problemes respiratoris que estiguin alerta, prenguin precaucions i, si ho necessiten, vagin al CAP o alertin el SEM.

Encara 8 ferits

Felip Puig ha concretat que encara hi ha 8 persones ferides ingressades a l'hospital. Una d'elles, que va patir ferides importants a l'incendi de Portbou, es troba en estat crític. El conseller ha afegit que no és parent del pare i la filla morts al mateix foc. De fet, la previsió és que dos dels membres de la família que estaven ingressats a l'UCI puguin sortir-ne aviat.

Circulació de trens

La circulació de trens per ample internacional entre Figueres-Vilafant i Perpignan ja s'ha restablert, segons infroma Renfe, així que podran circular els trens Talgo i de l'AVE. De manrea que es recupera tota la circulació ferroviària a totes les línies de tren de les comarques gironines.

El servei ferroviari per ample convencional entre Figueres i Portbou va quedar restablert des de les 6.16 hores d'ahir dilluns al matí. Aquest recorregut es trobava afectat des de diumenge a la nit a causa dels incendis de la zona de l'Empordà i afectava els serveis de la línia R11 i els trens internacionals que circulen per aquesta via.