El foc a l'Alt Empordà ha cremat 13.824 hectàrees forestals de 17 municipis

L'incendi de la Jonquera és el més gran dels últims 14 anys i recorda al que es va produir al Pertús el 1986

  • Imatge de l'incendi vist des de Girona © Josep Ribas
    Imatge de l'incendi vist des de Girona © Josep Ribas
  • Un satèl·lit de la NASA ha captat la columna de fum
    Un satèl·lit de la NASA ha captat la columna de fum
(Última actualització: 20:45h)

Les investigacions dels agents rurals han establert que el perímetre provisional afectat per les flames és de 13.824 hectàrees forestals repartides entre 17 municipis. Per localitats, les més afectades són la Jonquera, on hi ha 2.365 hectàrees afectades, 1.365 a Agullana, 1.064 a Darnius, 909 a Boadella i les Escaules, 583 a Terrades, 1.591 a Llers, 437 a Vilanant, 461 a Avinyonet de Puigventós, 25 a Vilafant, 26 a Figueres, 430 a Cantallops, 2.637 a Capmany, 128 a Sant Climent Sescebes, 483 a Masrac, 18 a Cabanes, 961 a Biure i 334 a Pont de Molins.

Pel que fa al tipus de vegetació cremada, el 50% és sureda, un 25% matolls, un 20% pinedes i un 5% altres tipus. El 96% de la superfície és de titularitat privada. Agricultura ha informat que en aquestes finques s'estava treballant durant aquest any en els treballs de pela de suro i tallades selectives pròpies de l'estiu. A més, el 40% de la superfície està ordenada i es gestionada mitjançant un pla tècnic de gestió i millora forestal.

Restriccions de mobilitat

Sis poblacions es troben a hores d'ara amb restriccions de mobilitat com a conseqüència de l'incendi de l'Alt Empordà. Aquestes poblacions són Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops. Els Bombers treballen intensament en tot el perímetre però continuen concentrant els esforços al front més occidental.

Al llarg del dia hi havia al càmping d'Albanyà unes 600 persones que ja s'han evacuat, 119 d'elles han anat a la rectoria del mateix municipi, mentre que la resta s'han desplaçat a Sant Llorenç de la Muga, on els serveis municipals se n'han fet càrrec. En relació als ferits per l'incendi, a la Unitat de Cremats del l'Hospital de la Vall d'Hebron hi ha quatre ingressats en estat greu, mentre que quatre ferits es troben a l'Hospital Trueta de Girona, dos dels quals estan ingressats a la UCI.

Restabliment elèctric

Els abonats sense llum a l'Alt Empordà s'han reduït i a dos quarts de vuit de la tarda en queden 62 que no tenen subministrament elèctric, segons acaba d'informar Endesa. Són clients de fora de nuclis urbans i que es troben situats en zones de difícil accessibilitat. Uns 150 operaris de la companyia elèctrica desplaçats a la zona continuen treballant per recuperar totalment el servei. En total ha estat necessari mobilitzar 35 grups electrògens per anar restablint el subministrament, que inicialment havia afectat 3.900 abonats a la comarca altempordanesa.

A hores d'ara, la companyia té constància de més d'un centenar de suports i dispositius de la xarxa cremats o malmesos, com centres de transformació i cablejat de mitja i baixa tensió. La previsió és que se'n detectin més a mesura que els bombers autoritzin l'accés a les zones devastades o de difícil accessibilitat.

Endesa lamenta profundament l'efecte i les conseqüències devastadores que ha tingut en el territori aquest foc i, per sobre de tot, vol donar el condol a les víctimes i a les seves famílies i desitjar la completa recuperació dels ferits. La companyia també ha volgut mostrar el seu reconeixement a tots els cossos de seguretat i emergència i els professionals que els conformen.

El foc recorda al que es va produir al Pertús el 1986

El Departament d'Agricultura ha assegurat que l'incendi de la Jonquera és el més important dels darrers 14 anys i recorda al que es va originar al Pertús el juliol del 1996 i que està considerat el segon foc més gran de la sèrie estadística oficial de Catalunya, només precedit pel gran incendi de la Catalunya Central del 1994, que és el més important registrat fins ara pel que fa a afectació d'hectàrees.

El foc del Pertús del 1986 es va originar a França per l'accident d'un hidroavió i va coincidir també amb dies de forta tramuntana. En aquella ocasió van resultar afectades 16.802 hectàrees forestals i 2.810 agrícoles. En aquest foc també hi van haver víctimes mortals.

Però el primer incendi és el de la Catalunya Central, quan el 4 de juliol del 1994 es va viure un dia de simultaneïtat de focs ja que es van registrat incendis al Bages i el Berguedà que van acabar ajuntant-se en un únic perímetre de gairebé 40.000 hectàrees.

Un altre gran incendi es va registrar l'any 2000 a Garriguella, quan es van cremar 6.000 hectàrees al Cap de Creus, fins a Roses i Cadaqués. Segons Agricultura, uns altres referent en grans superfícies cremades són els focs del 1998 a Aguilar de Segarra i Cardona, 15.200 hectàrees forestals i 8.600 agrícoles.

Nou confinament

El Departament d'Interior ha ordenat el confinament de La Vajol, Albanyà, Cantallops i Sant Llorenç de la Muga arran de l'incendi que afecta la comarca des d'aquest diumenge. Aquestes localitats se sumen a Darnius i Terrades, els veïns dels quals han estat confinats durant tota la jornada als seus habitatges. Els bombers continuen treballant intensament per contenir l'incendi que afecta des d'aquest diumenge al migdia l'Alt Empordà i ara es continuen prioritzant els esforços al flanc situats a l'oest, a prop del pantà de Boadella, per evitar que el vent propagui l'incendi cap a la Garrotxa.

Aquest vespre, quedaven queden cinc persones acollides al pavelló municipal de Figueres i també hi ha 600 persones al càmping d'Albanyà, de les quals 150 són nens alemanys, que s'han quedat en aquesta zona per seguretat. Per últim, les 57 persones, entre nens i monitors, que estaven a Agullana ja han pogut marxar en autocar i els nens de les colònies que estaven a Sant Climent Sescebes també ja han marxat de la zona.