'Van ser presa del pànic i van saltar pel penya-segat'

El col·lapse de trànsit a la carretera de Portbou ha fet que unes 150 persones hagin baixat per un barranc per salvar-se de les flames

Portbou (Alt Empordà) estava de festa major aquest diumenge i molts veïns estaven a la Rambla participant o veient una cursa popular que hi havia organitzada. En aquesta cursa hi havia Xavi Barranco que ha explicat que en aquell moments els han avisat que havia començat un foc a la carretera de corbes que fa fins a França. Es tracta d'una via estreta, amb un carril per banda i que voreja la costa per sobre de penya-segats.

Quan s'han apropat fins a la platja, l'escena era dramàtica. Barranco ha detallat que la carretera estava totalment col·lapsada perquè, com que el foc de la Jonquera havia obligat a tallar tant N-II com l'AP-7, havien desviat els vehicles per Portbou. "Hi havia camions i autobusos, i aquesta carretera no té capacitat per absorbir aquest trànsit", ha afirmat.

Les flames i el col·lapse han atrapat uns 200 vehicles que no podien anar ni endavant ni enrere mentre veient com el foc s'apropava perillosament. Per això, la majoria de persones han optat per abandonar el cotxe i caminar penya-segat avall, per intentar accedir al mar. "Quan hem vist que hi havia famílies que intentava anar muntanya avall cap al mar, hem agafat barques per anar a treure aquesta gent", comenta Barranco.
 

 
El barranc té una banda amb un caminet mínimament marcat que permet arribar fins avall, però per l'altra banda s'acaba abruptament i no hi ha opció a continuar. Per aquesta banda és per on ha tirat un matrimoni i els seus tres fills. "Quan estàvem a uns 50 metres, han entrat en pànic i han saltat", ha explicat Barranco que ha detallat que han saltat des d'una alçada d'uns 30 metres fins a l'aigua.

"A la mare i una filla les hem rescatat de seguida, les hem portat al port i les han pogut atendre", ha recordat Barranco. Al fill petit també l'han pogut evacuar seguidament però no han pogut fer res per salvar les dues víctimes, el pare d'uns 60 anys i una filla de 15.