Els bombers concentren esforços en el flanc occidental

Protecció Civil recomana aturar totes aquelles obres que no siguin necessàries

(Última actualització: 18:20h)

L'incendi de l'Empordà ja ha afectat gairebé 14.000 hectàrees, de les quals es calcula que unes 9.000 són ja de terreny calcinat. El flanc occidental del foc segueix "fora de control" i no es preveu que pugui estar-ho en les properes hores. Les inspeccions visuals realitzades des dels mitjans aeris sí permeten ser als equips d'extinció "raonablement optimistes", ha explicat el conseller Puig en la darrera atenció als mitjans que ha fet a les quatre de la tarda des del parc de Figueres, a on s'ha instal·lat el Centre de Comandament Avançat.

Les properes hores seran claus per poder contenir les flames. "En poden quedar més de cinc" d'activitat per als mitjans aeris i permetran concentrar els esforços als punts més propers a l'embassament de Boadella.

Les previsions meteorològiques apunten que els més de 1.000 homes que lluiten contra les flames, 500 bombers catalans, 200 bombers francesos i 200 efectius de la UME, podrien comptar en poques hores amb un aliat inesperat: un vent de component sud, el migjorn, que pot empènyer el foc cap a zones ja calcinades i, per tant, sense matèria combustible per propagar-se.

Dos focs provocats per la mà de l'home

Tant el foc més gran de la Jonquera com el més mortal de Portbou, tots dos, "han començat al voral d'una carretera", ha lamentat Puig. Tot fa pensar que una burilla mal apagada o llançada per la finestra ha estat, per tant, l'origen dels incendis. El conseller ha admès la "dificultat" de canviar aquests hàbits d'alguns conductors però ha fet una nova crida per conscienciar la gent. La investigació dels Agents Rurals confirmarà els propers dies si la hipòtesi de les cigarretes és la correcta tot i que les autoritats la donen gairebé tots ja per bona.

Campistes confinats

El foc ha obligat també a confinar totes les persones que havien acampat en dos càmpings de Sant Llorenç de la Muga, molt a prop de l'embassament de Boadella. En aquests moments, ha informat Puig, no corren perill però estan atents per si cal dur a terme un desallotjament.

800 abonats encara sense llum

Dels 3.000 abonats que s'han quedat sense subministrament elèctric ara ja només en queden 800. La majoria a les localitats de Sant Climent Sescebes, Masaracs i Mollet de Peralada. Puig ha assegurat que les tasques de restitució del servei o la instal·lació de grups electrògens tornaran la llum a tots els abonats aquesta nit.

N-II i AP-7 reobertes al trànsit

Les dues vies principals que connecten Catalunya amb la frontera francesa tornen a estar reobertes al trànsit. El servei ferroviari s'ha restablert parcialment ja que els trens de rodalies circulen sempre problemes però l'AVE segueix tallat. Tècnics d'ADIF avaluen si es pot reobrir el trànsit per l'alta velocitat.

Un altre carretera tallada

La carretera GI-602 s'ha hagut de tallar aquesta tarda a l'altura de Sant Climent Sescebes a causa de l'incendi que afecta l'Alt Empordà. Amb aquesta, són set les carreteres tallades a l'Alt Empordà. Les altres que continuen tallades són la GI-610 a Vilajuïga, GI-504 entre Terrades i Agullana, GI-501 entre Agullana i la Vajol, GI-500 d'Agullana a la Jonquera, GIV-5105 entre Llers i Avinyonet de Puigventós i la GIP-5101 d'Avinyonet de Puigventós a Terrades. També hi ha circulació intensa a la N-260 a Portbou, on la circulació es manté restringida pels vehicles de tercera categoria. El Servei Català de Trànsit demana màxima precaució i que es moderi la velocitat en la conducció a l'AP-7 a la zona de la demarcació de Girona.

Avions valencians

La conselleria valenciana de Governació ha informat aquest dilluns que la Generalitat Valenciana ha enviat quatre avions Air Tractor als incendis de l'Alt Empordà per col·laborar en les tasques d'extinció. Els mitjans aeris valencians desplaçats estan assignats a la zona nord de l'incendi, en les proximitats del pantà de Boadella i segons l'evolució dels incendis de la Jonquera i Portbou, els aeris podrien tornar a intervenir dimarts al matí, ha informat el govern valencià. L'executiu ha mostrat a través d'una nota de premsa la seva màxima disposició a donar suport en els treballs de l'incendi.

Aturar les obres

Protecció Civil ha recomanat no portar a terme aquelles obres que no siguin necessàries i que es puguin programar per una alta data. En el cas que no es puguin posposar ha dit que "caldrà aplicar les mesures de prevenció i correcció més estrictes possibles".

Entre aquestes, està cobrir les façanes amb lones, instal·lar tubs encapsulats i embolicar-los amb lones i efectuar la descàrrega de runes o materials que provoquin pols a contenidors tancats amb lones o dispositius d'eficàcia similar. L'objectiu final és minimitzar l'emissió de partícules en la càrrega i manipulació d'aquest tipus de materials.

També recomanen escombrar, aspirar i fer ruixats amb aigua amb la periodicitat necessària per minimitzar la formació de possibles núvols de pols, adequar l'alçada dels apilaments perquè no superi l'alçada dels sistemes físics instal·lats, cobrir completament el material que provoca pols que transporten camions i controlar que l'alçada de la càrrega és inferior a l'alçada del contenidor del vehicle de transport, així com limitar i complir la velocitat màxima de circulació d'aquests vehicles per l'interior del recinte de l'obra pública a 20 kilòmetres per hora.