L'AP-7 es torna a obrir al trànsit després que hagi patit talls intermitents

El conseller Puig espera que les flames o el fum no provoquin més problemes viaris

  • Les columnes de fum del foc d'Agullana aquest dilluns al migdia amb l'AP-7 © ACN
    Les columnes de fum del foc d'Agullana aquest dilluns al migdia amb l'AP-7 © ACN
  • La columna de fum a Agullana vista des de La Jonquera aquest dilluns al migdia © ACN
    La columna de fum a Agullana vista des de La Jonquera aquest dilluns al migdia © ACN
(Última ampliació 15:50h)

Els veïns de La Vajol també han rebut l'ordre de quedar-se confinats a casa pel foc que afecta l'Alt Empordà, i l'ordre de quedar-se a casa emesa per Protecció Civil continua afectant els municipis de Darnius i Terrades. Una llengua de foc s'acosta a l'AP-7 a l'alçada d'Agullana, de manera que s'ha tornat a tallar l'AP-7 en sentit sud, mentre que també s'ha restringit el trànsit en aquest tram en sentit nord per un accident entre dos camions i un cotxe amb caravana.

La Direcció General de Protecció Civil demana la màxima prudència en els treballs agrícoles i que es facin prop dels boscos.Al llarg del dia entrarà vent de component oest, amb la qual cosa els Bombers treballen per assegurar el flanc dret de l'incendi i evitar que la marinada el faci propagar en direcció est. En aquests moments s'està treballant també en un revifada que hi hagut al costat de l'autopista, al punt quilomètric 7, en sentit Barcelona.

Es manté el dispositiu de 140 dotacions terrestres i una vintena de mitjans aeris (dels Bombers francesos i del Ministeri d'Alimentació, Agricultura i Medi Ambient). Protecció Civil ha rebaixat a fase d'emergència 1 el pla Infocat.
Els Agents Rurals han confirmat que l'incendi de la Jonquera ha estat causat per una imprudència, concretament per una burilla de cigarreta.

El Cos d'Agents Rurals estima que el perímetre de l'incendi és d'uns 63 quilòmetres i que hauria afectat una superfície d'unes 13.000 hectàrees de 17 municipis (L'Agullana, La Jonquera, Darnius, Boadella d'Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops).

El Servei Català de Trànsit informa que es manté oberta la carretera N-II però l'AP-7 està tallada a Agullana. A banda, cinc carreteres comarcals continuen tallades a la zona, GI-500, GI-501, GI-504, GI-610 i GIP-5101.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, el vent s'anirà calmant al llarg del dia i permetrà que els mitjans aeris treballin en les tasques d'extinció de l'incendi.

Tall elèctric

Endesa treballa per restablir el subministrament elèctric a 927 clients de municipis de l'Alt Empordà afectats per l'incendi. Així, segons la companyia, a tres quarts de dues del migdia el nombre d'afectats es trobava per sota el miler. Endesa ha destinat 150 tècnics i 35 grups electrògens a restablir el servei. A més, s'està revisant el cablejat amb un helicòpter i ja es té constància de més d'un centenar de suports de fusta cremats o malmesos així com múltiples dispositius de la xarxa com centres de transformació i cablejat de mitja i baixa tensió.L'organització i coordinació dels treballs s'està duient a terme des del centre d'emergència habilitat a tal efecte a Figueres i des de la Taula de Seguiment de la Companyia a Barcelona. El contacte amb l'Administració i els Bombers té lloc presencialment al Centre de Comandament Avançat.

La companyia ha lamentat les molèsties i ha transmès el condol a les famílies del les víctimes mortals, a més d'expressar el seu reconeixement a tots els cossos de seguretat i emergència.

Condol de UDC

El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha lamentat aquest dilluns les morts causades pels incendis que cremen a l'Alt Empordà i que s'han emportat ja la vida de quatre persones. Pelegrí ha traslladat el condol a les famílies d'aquestes persones, així com el suport a la resta d'afectats. Respecte a un possible ajornament del ple sobre el pacte fiscal que està previst que aculli aquest dimecres el Parlament a causa de la situació creada pels incendis, Pelegrí ha assegurat que no en té cap constància ni informació al respecte. Al marge dels incendis, UDC també ha expressat el seu condol per les morts del dissident cubà Octavio Payà i de l'editora i escriptora catalana Esther Tusquets.

Reacció d'ERC

La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha expressat el condol a ales famílies de les víctimes dels incendis de l'Alt Empordà i ha volgut mostrar ''calidesa'' i recolzament a totes les famílies que estan fora de casa seva, o confinats, i patint tots els efectes d'aquests incendis, així com també al voluntaris de la zona que treballen per l'extinció del foc. Rovira ha destacat la importància de destinar recursos a la prevenció i extinció d'incendis i ha lamentat aquest episodi que assegura que s'ha seguit amb''consternació i preocupació''.

ICV ho portarà al Parlament

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha avançat aquest dilluns que quan els focs que cremen a l'Empordà estiguin extingits, la seva formació demanarà explicacions sobre els fets. "Esperarem a que hi hagi una extinció total de l'incendi per portar totes les iniciatives al Parlament per tractar a fons el què ha passat i com s'ha actuat", ha dit. Tot i això, Herrera ha volgut centrar el seu missatge d'aquest dilluns en donar el seu "condol a les víctimes, el suport a les famílies i persones afectades, i el suport i ànim als bombers, ADF's i professionals que estan treballant sobre el terreny".