Unes 70 dotacions han lluitat contra les flames durant la nit

Els esforços dels bombers se centraran al flanc dret per evitar que el foc avanci cap a la Garrotxa

L'incendi de l'Empordà continua actiu i ja hauria cremat una superfície de 13.000 hectàrees, segons les darreres informacions. Una setantena de dotacions terrestres continuarà treballant durant les properes hores sobretot al flanc dret per evitar que el foc pugui avançar en direcció oest cap a la comarca de la Garrotxa. Pel que fa al flanc esquerre es preveu que continuï cremant tota la nit però té un potencial més limitat.

Els Bombers esperen que els mitjans aeris puguin incorporar-se aquest dilluns en les tasques d'extinció ja que es preveu que el vent no bufi amb tanta força. Aquest diumenge no han pogut enlairar-se a causa de la intensa tramuntana i el fum. Els Bombers de la Generalitat han agraït als pagesos la seva col·laboració al 'hora de llaurar els camps que poden servir de tallafocs.

Es desconeixen les causes d'aquest incendi i el de Portbou tot i que el conseller d'Interior, Felip Puig, ha manifestat en declaracions des del Centre de Comandament Avançat que ambdós han començat molt a prop de les carreteres.

24 atesos pel SEM

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 24 persones als dos focs de l'Alt Empordà. Al foc principal el SEM ha atès l'home que ha patit un infart i que ha acabat morint, i també dues persones que han resultat ferides molt greus per cremades. Una ha estat evacuada a l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'altra a l'Hospital de Figueres.

Dues persones més han estat evacuades a l'Hospital de Figueres en estat greu i a més hi ha hagut cinc ferits lleus. A l'incendi de Portbou el SEM ha atès un total de 14 persones: dues de caràcter greu evacuades a l'Hospital Josep Trueta de Girona, 10 lleus i l'home de 60 anys i la menor de 15 anys que han resultat morts.

474 veïns desallotjats

En total, 476 veïns de l'Alt Empordà dormiran en pavellons, centres i espais que han habilitat els diferents municipis per donar recer i auxili als evacuats. Segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), es tracta de 300 veïns de Colera, 100 de Figueres, 40 de Roses, 12 de Llançà i 12 de Portbou. A més, hi ha 3.200 abonats sense llum i 1.700 abonats sense telèfon a la zona.

D'altra banda, el Departament d'Interior manté els confinament de tots els habitants de l'Alt Empordà fins a noves indicacions. Interior demana als afectats que segueixin els consells i les indicacions de les autoritats i dels equips d'emergència. En aquest sentit demana prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord.

Als nuclis urbans i els pobles en què s'ha demanat el confinament, Interior insisteix que tanquin portes i finestres, que les remullin i que treguin de l'exterior la roba estesa. Els veïns de masos i nuclis disseminats s'han de desplaçar, si és possible, cap al nucli de població més proper.

5 carreteres tallades

Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la situació a la carretera continua essent complicada a causa dels incendis. Estan tallades, en els dos sentit de la marxa, l'autopista AP-7 i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501 i la Gi-610. L'N-260 a Portbou ha estat reoberta després que tota la gent que ha fugit del foc ha pogut recuperar els seus vehicles.

Davant d'aquesta situació, la carretera C-16, al túnel del Cadí, s'habilita com a via oberta per circular cap a França i Barcelona. En aquest sentit es demana que la gent que s'hagi de desplaçar cap a l'estat francès ho faci a través de l'Eix del Llobregat i l'Eix Transversal.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat a fase d'emergència 2 el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) per la simultaneïtat d'incendis a la Jonquera i Portbou.

A causa de l'incendi, Protecció Civil també ha iniciat la Prealerta del pla d'actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s'ha tallat la circulació al túnel del TAV al Pertús a causa l'incendi forestal a la Jonquera.

En les tasques d'extinció hi col·laboren efectius dels Bombers francesos, de la Unitat Militar d'Emergències i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Fins al lloc s'hi han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d'Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, 25 Agents Rurals, i 100 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d'altres.