Sant Feliu de Guíxols rescindirà el contracte amb l'empresa dels escombriaires en vaga

El consistori està valorant portar el cas al jutjat per "la greu situació de salubritat i seguretat per als vianants"

L'empresa Cespa S. A., concessionària del servei de neteja i recollida a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), ha assegurat que les demandes dels treballadors no respecten la llei i que, per tant, no es poden concedir. Aquest dijous és el quart dia de vaga indefinida de la plantilla que considera que l'empresa s'ha enrocat i es nega a continuar negociant el nou conveni. En un comunicat, l'empresa ha concretat que les sol·licituds dels treballadors obligarien Cespa a "no complir la legislació en matèria laboral" perquè reclamen, entre altres punts, que l'empresa no pugui fer modificacions d'horaris, jornades o categories laborals sense acord previ amb el comitè d'empresa.

Aquest dijous és el quart dia de vaga de plantilla de Cespa com a protesta perquè, asseguren, la direcció es nega a negociar el nou conveni. Els treballadors asseguren que continuaran en vaga fins que l'empresa accedeixi a asseure's per parlar de les condicions laborals. El desembre de l'any passat va finalitzar el conveni vigent i han de negociar el nou.

L'empresa ha respost a les acusacions a través d'un comunicat en el que asseguren que les exigències dels treballadors són totalment inassolibles perquè vulneren la Llei 3/2012, que regula les relacions laborals. Segons l'empresa, els incompliments són en tres punts: els treballadors demanen que si no arriben a acord en el primer any de negociació se'ls apliqui un conveni superior, que no acomiadin treballadors per absències en el treball com ara baixes prolongades o que l'empresa no pugui modificar els horaris, jornades o categories laborals. Tres punts que, segons Cespa, la legislació actual no permet acceptar.

Els treballadors demanen que aquests aspectes de la reforma laboral no s'apliquin i, a canvi, accepten congelar-se el salari d'aquest any i l'IPC de 2013 i 2014, així com un augment de la jornada en els mesos de temporada alta per després descomptar-ho de la temporada d'hivern.

Cespa ha assegurat que han tingut diverses reunions amb els representants dels treballadors i que ha demostrat sempre tenir un "talant negociador" per arribar a un acord en la solució d'aquest conflicte però que no poden canviar el redactat de la llei. En el comunicat, ressalten que la proposta de l'empresa és un conveni per a 3 anys, amb un augment salarial de l'1,1% el 2013 i del 85% de l'IPC el 2014, l'aplicació de torns variables a l'hivern i d'un increment de jornada a l'estiu en 20 minuts.

Condicions públiques

Cespa ha volgut fer públiques les condicions salarials i socials dels treballadors de neteja i recollida de residus de Sant Feliu de Guíxols. Asseguren que treballen 35 hores a la setmana, tenen 34 dies de vacances, 6 dies d'assumptes propis, el 3 de novembre és festiu per a ells i asseguren que en cas de malaltia comuna o accident cobren el 100% del salari. El salari mig brut per un conductor de camió és de 34.000 euros l'any i d'un peó d'escombra de 27.000.

Pel que fa als increments salarials en els darrers anys, Cespa detalla que han augmentat el sou als treballadors un 8% entre 2007 i 2009 i més d'un 3% el 2010 i el 2011. Això mentre, asseguren, l'empresa no ha incrementat les ingressos perquè la revisió anual del contracte que ha fet l'ajuntament ha previst augments més sostinguts.