Retallada a la Festa Major i els focs de Blanes

L'Ajuntament confia mantenir l'afluència de públic d'altres anys malgrat que el concurs es farà entre setmana

"S'han trencat el cap per buscar noves maneres de trobar recursos per fer una festa i ha quedat demostrat que és possible fer-ho". Amb aquestes paraules, l'alcalde Josep Marigó reconeixia la feina feta des de la regidoria de Cultura i Festes per aconseguir tirar endavant la celebració en un context econòmic molt complicat. La fórmula, segons ha detallat la regidora Lara Torres, ha estat fer un "canvi radical" en el concepte i apostar per la col·laboració amb entitats culturals i veïnals. "Serà la festa més participativa", ha dit, i ha recordat que aquest any per primer cop s'ha creat una comissió de festes amb representació dels diferents àmbits del món local.

En xifres, aquest any tenen previst gastar uns 42.000 euros -l'any passat van ser 90.000- i d'aquests, 13.000 euros provenen d'aportacions econòmiques d'empreses. D'altres, han col·laborat aportant-hi de forma gratuïta els seus productes o serveis. L'alcalde ha reconegut que s'han mogut molt per aconseguir trobar diners per la festa però que els moments actuals no els ho han posat fàcil i moltes han declinat participar-hi.

Algunes novetats

La programació està pensada per a tots els públics i des del 21 fins al 28 de juliol la població respirarà festa major. El pregó, anirà a càrrec del periodista blanenc Rafel Bagot, i en total hi hauran tres escenaris: l'Escenari de la Festa Major -a la plaça dels Dies Feiners-, l'Escenari Jove -al passeig del mar-, que cobrirà la desaparició del recinte de barraques i el que han anomenat Tercer Escenari, destinada a tres entitats culturals (L'Esbart Dansaire Joaquim Ruyra, la Casa d'Andalusia i L'Associació d'Uruguaians-. La regidora ha explicat que la proposta de barraques no s'ha pogut repetir aquest any -l'any passat ja es va anunciar que seria l'últim cop que es feia a la zona d'Els Pins- per varis factors, entre els quals hi havia els econòmics, a pesar que el concepte "els agradava". L'aposta per aquest any és la de donar l'oportunitat de pujar a un escenari a artistes locals, com ara Issac Ulam, Wuantum i Kontra-Band.

Per altra banda, es recuperen activitats com ara el concurs de castells de sorra i se'n mantenen d'altres com ara el correfoc i el correaigua. Una altra de les novetats, és que per primer cop es posarà un servei de bus per als veïns que visquin a les zones més altes per poder tornar després dels focs. El servei, que serà una prova, s'oferirà a les dotze de la nit i farà diferents parades fins arribar a Mas Florit. El cost serà el mateix que el d'un viatge normal.

Menys dies de focs i un "millor servei"

Reduir el concurs de focs a quatre dies i fer-ho entre setmana no ha de ser un factor que faci reduir el nombre d'espectadors. De fet, el consistori confia que s'igualarà l'afluència d'altres anys perquè calculen que la gent que venia el dissabte (el dia més fort) es repartirà durant la resta de dies i s'evitaran els problemes d'aparcament del cap de setmana. 

El sector de l'hostaleria ja feia temps que ho reclamava, ja que es trobaven "desbordats" pels milers de visitants que veien com s'esgotaven les begudes i entrepans. Ara, segons Marigó, el "servei i atenció serà molt millor", i ha recordat que aquest esdeveniment és una part molt important del negoci de temporada d'estiu. Ara bé, també ha dit que quan Santa Anna caigui en cap de setmana, els focs poden tornar a coincidir en dissabte o diumenge i no ho mouran.

Preguntat per si es pot arribar a reduir encara més el nombre de dies dels focs, Marigó ha respost que a partir d'ara es treballarà per mantenir-se així, encara que no descarten tornar-ho a ampliar en cas de trobar nous patrocinadors. Els quatre dies, segons l'alcalde, és un "equilibri bo", ja que es manté el prestigi i la qualitat i el cost no és desmesurat. Com a prova d'això, expliquen que aquest any han tingut una xifra superior de pirotècnies que hi volien participar -un total de 13- i ho han atribuït també al fet que l'altra concurs de pirotècnia a Catalunya, el de Tarragona per les festes de Santa Tecla, ha desaparegut i s'ha convertit en una mostra a causa de la crisi.

Menys pressupost per als premis

La retallada també ha afectat als premis dels focs. El consistori abonarà a cada pirotècnica participant un import màxim de 19.000 euros per espectacle, 2.000 euros menys que l'any 2011. A més, el premi a millor espectacle pirotècnic s'ha vist reduït de 8.000 euros a 6.000 euros. D'altra banda, l'Ajuntament ha suprimit el premi de 3.000 euros per al segon classificat i tampoc entregarà el Trofeu Vila de Blanes valorat en 3.200 euros. Per altra banda, el guanyador serà el que farà el castell de focs de les festes de Sant Narcís de Girona, després que s'acordés un conveni de col·laboració. En aquesta edició nova edició, les empreses que concursaran seran les espanyoles 'Hermanos Ferrández', 'Pirotecnia Valenciana', 'Pirotecnia Velacer Pir' i l'empresa 'Zio Pio, Fireworks' d'Itàlia.