El fITM es trasllada de Torre Maria al Terracotta Museu en una edició marcada pel coronavirus

Els concerts tindran capacitat per 126 persones assegudes

Un any més, els darrers quatre dimecres de juliol torna el cicle de concerts de la Bisbal d’Empordà. Directament afectat per les restriccions de l’actual situació de risc de propagació de la covid-19, la 8a edició del Festival Internacional de Torre Maria s’ha hagut de reinventar i enguany se celebrarà als exteriors Terracotta Museu. Tot i el canvi, casuals coincidències, l’acrònim fITM es manté.

El motiu de la reubicació, doncs, ha estat fonamentalment poder disposar del màxim aforament de públic possible: un total de 126 persones assegudes en cadires repartides complint amb la densitat permesa i la corresponent distància física de seguretat. Així, el Festival Internacional del Terracotta Museu, s’organitzarà cenyint-se al document aprovat pel Comitè Tècnic del Pla Procicat de la Generalitat de Catalunya, on es detallen les condicions per celebrar espectacles a l’aire lliure. El fITM se celebrarà respectant totes les corresponents mesures d’higiene i tota la normativa exigible en relació amb el públic, equips de treball, artistes i personal tècnic.

Ara bé, un dels efectes colaterals del control de l’aforament, i una de les principals novetats d’enguany serà que l’entrada tindrà un cost de 8 euros (ja es poden adquirir anticipadament en línia). L’organització s’ha vist obligada a prendre aquesta mesura per tal de poder seguir celebrant el festival. I és que la reducció del públic implica una menor recaptació del servei de bar i restauració i, conseqüentment, no s’haurien pogut afrontar les despeses del cicle de concerts.

Dit això, malgrat totes les dificultats de la situació actual, l’organització ha optat per organitzar el fITM 2020 com a gest de resistència cultural, per compromís amb el sector musical, amb la Bisbal d’Empordà i amb el públic. Era el 2013 quan el col·lectiu Indivendres es va proposar dinamitzar el juliol empordanès i, des de llavors, els dimecres de juliol s’amenitzen amb un doble concert i sopar a la fresca.

Un cartell eclèctic i divers

Tot i les circumstàncies, el fITM 2020 oferirà un cartell eclèctic i divers, amb propostes internacionals i nacionals, amb artistes emergents i veterans. Enguany cal destacar noms com l’alemany Dr Ring Ding o el colombià Elkin Robinson. Cal subratllar una de les sorpreses de l’any en el panorama nacional: el trio Chaqueta de Chándal, format per components de Els Surfing Sirles, lo muêso i Santa Rita. Cal fer esment també de propostes destacades de l’escena catalana com Anna Andreu, Claudia Cabero o Daura Mangara. El darrer dimecres de juliol els concerts clouran amb una bona dosi de l’anomenat ‘pop metafísic’, de la mà dels osonencs Germà Aire i els igualadins Marialluïsa. La programació del Festival Internacional del Terracotta Museu acabarà de ser amanida per les sessions d’alguns punxadiscos del territori, com DJ Diego Armando i Espardenya Crew.

Sopars a la fresca amb productes de proximitat

Actuacions musicals a banda, el Festival Internacional del Terracotta Museu mantindrà la fórmula de tenir una comissió gastronòmica autogestionada que oferirà plats forjats amb productes locals. Arrrossada, cuscús de verdures, botifarrada i fideuada. Seguirà essent a preu popular i, per 7 euros, es podran degustar plats que volen maridar amb la vetllada. Enguany els gots del servei de bar seguiran essent reutilitzables gràcies a la col·laboració de l’Agrupament Escolta les Gavarres.

El Festival Internacional del Terracotta Museu és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, del Terracotta Museu, del segell Bankrobber, de SONA i de l’Agrupament Escolta Les Gavarres, així com el patrocini d’Estrella Damm.