Miquel Alimentació, Caprabo, Bon Preu i Condis no apliquen les taules salarials a Girona

UGT i CCOO denuncien que 2.000 treballadors del comerç no cobren els augments salarials pactats en el conveni col·lectiu

Els responsables del comerç dels sindicats UGT i CCOO a Girona han volgut assenyalar directament amb el dit a les quatre empreses que, segons denuncien, no estan aplicant els augments salarials a què es va comprometre tot el sector. Aquestes empreses són Miquel Alimentació, Caprabo, Bon Preu i Condis.

Segons el què estableix el conveni col·lectiu, aquest 2012 els treballadors de la categoria més baixa haurien de cobrar un 3% més que l'any passat. No obstant això, els sindicats denuncien que els 2.000 treballadors d'aquests quatre grups de supermercats no estan cobrant aquests diners. De mitjana, els treballadors del sector del comerç a Girona cobren uns 850 euros bruts al mes, segons dades dels sindicats.

Els sindicats asseguren que aquestes empreses tenen beneficis

El responsable del sector a CCOO, Josep Maria Montalbán, ha remarcat que és "inadmissible" que aquests quatre grups no apliquin unes mesures a les quals es van comprometre en el seu dia i, a més, ha assegurat que no tenen raons econòmiques "objectives" per no fer-ho. Segons Montalbán, totes quatre empreses tenen beneficis -Caprabo va tancar el 2001 amb 8,4 MEUR de guanys- i estan en processos d'expansió obrint més botigues.

Per això, els sindicats volen pressionar les empreses amb mobilitzacions. Aquest divendres 13 de juliol, han convocat una concentracióa les 11 del matí davant el supermercat Caprabo del carrer Sèquia, a Girona, per mostrar el seu malestar. Si les empreses no responen, no descarten més mobilitzacions passat l'estiu.

El responsable del sector de la UGT, Diego Silves, ha explicat que fins ara les empreses no han donat cap explicació als sindicats i que només justifiquen no aplicar aquests augments de sou perquè "preveuen" una davallada del consum. Per als sindicats, no aplicar unes mesures pactades quan les empreses tenen beneficis i al·legar que en un futur poden deixar de tenir-los és "inacceptable".

En el sector del comerç treballen arreu de les comarques gironines unes 20.000 persones. Segons els sindicats, el petit comerç i d'altres empreses que estan passant per moments difícils econòmicament han pagat "religiosament" els augments salarials pactats els 2009 i només són aquests quatre grups de supermercats els que no han aplicat la mesura.