48 detinguts i més de 100 comisos de drogues i armes, balanç del dispositiu 'Snoopy'

Belenguer alerta de la reaparició de conductes agressives de conductors que van beguts o drogats

Durant el passat cap de setmana, un total de 426 agents dels Mossos d'Esquadra, 108 policies locals i vigilants municipals de les comarques gironines i també membres del cos de la policia estatal per a casos d'estrangeria han muntat controls arreu de la demarcació.

Durant les dues nits, s'han fet diversos controls amb l'objectiu de vigilar, especialment, les zones d'oci nocturn del territori gironí. El balanç del dispositiu s'ha presentat aquest migdia a les dependències de Trànsit dels Mossos d'Esquadra a Girona. El cap de la regió policial, el comissari Joaquim Belenguer, ha explicat que durant les dues nits s'han detingut 48 persones, la majoria per tràfic de drogues. Segons dades facilitades pel comissari, s'han aixecat 71 actes per tinença o consum de drogues i també 38 per possessió d'armes. El comissari Joaquim Belenguer ha detallat que des del 2005 s'estan reduint els comisos de drogues que es fan en aquest tipus de controls.

Alguns d'aquests comisos estaven aquest migdia exposat en una taula a les dependències policials. Entre aquests, hi havia totes les substancies estupefaents que s'han comissat per la via administrativa -n'hi ha una trentena que s'han denunciat per la via penal que no s'han exposat- i també part de les armes que s'han trobat dins de vehicles. Entre aquestes, Belenguer ha mostrat una catalana, un arpó de pesca, navalles de diversos tipus i barres de ferro. Armes que, segons Belenguer, poden ser "molt perilloses" si s'usen en baralles.Durant el dispositiu s'han identificat un total de 802 persones i s'han escorcollat 282 vehicles.

Quatre nits de controls a Lloret de Mar

El cap de la Policia Local de Lloret de Mar (Selva), Xavier Lòpez, també ha detallat el resultat dels controls que habitualment fa el cos al municipi turístic, als quals també s'hi ha sumat durant el cap de setmana el reforç dels macrocontrols de l''Snoopy'.

Només ha Lloret i en els darrers quatre dies, s'han identificat 192 persones, s'han escorcollat 32 vehicles, s'han traslladat 34 estrangers a dependències de la policia estatal (setze dels quals o bé seran explusats o bé hauran de presentar documentació que els manca), tretze local d'oci nocturns inspeccionats, 47 actes per tinença o consum de drogues i sis per possessió d'armes i 53 per venda ambulant. En total, s'han detingut 23 persones, de les quals 15 per tràfic de drogues.

Més conductors beguts i agressius

Els Mossos d'Esquadra i diverses policies locals també han fet controls de velocitat i alcoholèmia. Durant el dispositiu, s'han denunciat 223 conductors per diverses infraccions de trànsit, s'han registrat 40 positius en proves d'alcoholèmia i un positiu per drogues i s'han fet propostes per retirar 188 punts del carnet de conduir.

Segons les dades del cos dels Mossos d'Esquadra, del total de conductors que s'han sotmès a la prova d'alcoholèmia, un 11% ha donat positiu. El cap de l'àrea regional de Trànsit, Pedro Castrejón, ha destacat que la mitjana habitual de positius en aquest tipus de controls és d'entre un 4-5% i que, en canvi, durant aquest dispositiu ha estat el doble.

Per la seva banda, el cap de la regió policial, el comissari Joaquim Belenguer, ha destacat que tornen a aparèixer conductes agressives de conductors que, en ser aturat per la policia, increpen els agents fins arribar a les mans. Aquest és el cas d'un conductor francès que els Mossos van aturar dissabte a la nit en un control a la Jonquera. Segons ha relatat Belenguer, l'home va increpar els agents, va sortir del cotxe i es va esparracar la samarreta i va començar a colpejar els policies. Tres agents de trànsit han hagut de ser atesos a l'hospital per ferides a les mans i als braços. "Aquests incidents demostren que la gent quan beu es transforma i pot arribar a ser veritablement perillosa", ha alertat el comissari Belenguer.

Més detencions en menys temps

Si es comparen les dades del dispositiu d'aquest any amb les de l'any passat, ha augmentat considerablement el nombre de detencions i ha canviat el delicte que les ha motivat. Segons ha explicat Belenguer, l'"Snoopy' del 2011 va durar quatre nits i hi va haver un total de 26 detinguts, la majoria d'ells per veure's implicats en baralles i per donar taxes d'alcoholèmia penals.

En canvi, aquest any el dispositiu només ha durat dues nits i hi hagut pràcticament el doble de detencions: un total de 48. En aquesta ocasió, la majoria d'aquestes ha estat per tràfic de drogues.

Belenguer ha valorat molt positivament els resultats d'aquests controls i ha dit que en les pròximes setmanes analitzaran si repeteixen l'experiència aquest mateix estiu.