La Policia Municipal de Girona incorpora una nova gossa

Tot i està de proves, la Laika ja ha participat en diverses acciona i ha col·laborat en una detenció

La Policia Municipal de Girona ha incorporat aquest divendres una nova agent a la unitat canina. Es tracta de la gossa Laika, que s'afegirà a les dues que actualment té el cos. Tot i que encara està en període de prova, la nova agent ja ha participat en 25 dispositius realitzats per la policia gironina.
La Laika és una pastor malinoise que treballarà juntament amb la Kira, una labrador que es va presentar l'agost del 2019 i la Lola, la tercera gossa de la unitat i de raça pastor alemany. La idea dels responsables de la unitat canina és que comenci a treballar en tasques de prevenció de delictes i de cerca de substàncies estupefaents, a més de donar suport als agents de proximitat dels diversos sectors de Girona.
 
Tot i que ha estat entrenada en la modelació lliure i recerca d'objectes, ara es troba en una segona fase de formació treballant amb persones en moviment. L'objectiu és aconseguir progressió i experiència. El seu guia, Narcís Romero, explica que la motivació de la Laika i la seva mida i força la converteixen en una "bona agent", mentre que la seva disciplina i bon caràcter la fan ideal per convertir-se en "una figura policial de proximitat als barris".
 
A més de criar-la i ensinistrar-la, Romero va ser també qui va recuperar la gossa, cedida pel centre caní De Brian, ja que després de patir una lesió a la retina quan era un cadell va ser descartada per participar en competicions; però la seva procedència genètica i les seves bones actituds la fan ideal per ser una bona gossa policia.

1900 serveis el 2019

Durant el 2019, la unitat canina va fer 1900 serveis, entre els quals destaquen la col·laboració en l'aixecament de 802 actes per consum o tinença de drogues a la via pública i en la detenció de 32 persones per delictes contra la salut pública i altres fets delictius. Al llarg de l'any també es van fer 140 actuacions en dispositius conjunts amb altres unitats de la Policia Municipal de Girona, com els de 'places segures'.
 
A més, en el marc del projecte de policia de proximitat que s'està implementant a la ciutat, la unitat canina ha fet, durant el 2019, 144 serveis relacionats amb queixes ciutadanes arribades a través de la bústia d'avisos i suggeriments de l'Ajuntament de Girona; 183 serveis de vigilància planificats a diferents barris de la ciutat, majoritàriament amb rondes a peu, i 102 serveis de recolzament a agents de sector que demanden la unitat canina.
 
Aquests 429 serveis policials són fruit de peticions directes de la ciutadania o de les associacions de veïns de la ciutat i permeten realitzar accions ràpides i adaptades a les necessitats reals dels barris de la ciutat.