Uns 400 joves participen aquest estiu en els 16 camps de treball gironins

Aquest any s'ha augmentat el nombre de places, camps de treball i la dotació pressupostària per aquestes activitats

Aproximadament uns 400 joves treballaran aquest estiu en els 16 camps de treball, tres més que l'any passat, que s'organitzen a les comarques gironines. Aquests camps, formen part de les diverses activitats que ofereix la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família dins el projecte 'L'estiu és teu!' per a joves d'arreu del territori català. La iniciativa inclou acampades, camps de treball, casals, colònies o rutes per a joves catalans, espanyols i provinents d'altres països europeus que tinguin entre sis i setze anys. 

Aquest estiu, el Departament ha impulsat l'àmbit dels camps de treball i ha augmentat el nombre de places i projectes arreu de Catalunya respecte edicions anteriors. En concret, s'ha incrementat de 41 a 52 el nombre de camps de treball a tot Catalunya i de 13 a 16 a la demarcació de Girona. També s'ha incrementat fins a 1.200 el nombre de participants en aquestes activitats.

D'aquesta manera, el territori gironí és la demarcació - en comparació amb la resta de territoris catalans- on es portaran a terme més camps de treball. A més, sis dels 16 camps de treball gironins són internacionals, és a dir, que hi participen majoritàriament joves estrangers. Entre aquests, destaca la primera edició del projecte 'Where the wine comes from' que es realitzarà durant el mes de setembre a Vilajuïga, a la comarca de l'Alt Empordà, i on els joves podran aprendre tècniques de construcció i agricultura. També destaquen el camp de treball del castell d'Esponellà, Pla de l'Estany, on els participants formaran part d'una intervenció arqueològica, el camp de treball de recuperació de senders, fonts i espais a la Vall de Sant Daniel a Girona o el de l'illa de Port Lligat, al parc natural de Cap de Creus a Cadaqués.

Aquest dijous al matí, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, el director general de Joventut, Toni Reig, la coordinadora territorial de Joventut, Anna Prior, i l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, han visitat el camp de treball del castell de Sant Iscle que pretén que els joves adquireixin coneixements arqueològics i culturals.

Un servei a la població

En aquest camp, anomenat 'Buscant un passat', hi participen 24 nois i noies d'arreu de l'estat espanyol que realitzen tasques de caire arqueològic per tal de descobrir les restes d'aquest castell del segle XI. Després de realitzar una xerrada amb els joves participants, el delegat del Govern a Girona ha destacat que les comarques gironines són el territori on "tradicionalment i històricament" s'han realitzat més camps de treball. "Treballar en aquestes iniciatives és una oportunitat única per a joves d'entre 16 i 18 anys que vulguin ajudar a recuperar el patrimoni històric o fer treballs socials", ha destacat Casadesús. Aquest any, el departament ofereix un ventall molt ampli de camps de treball que van des de iniciatives mediambientals passant per projectes de recuperació històrica i cultural fins a treballs socials com donar un cop de mà a persones que necessiten rehabilitar i reconstruir els seus habitatges.

"Aquest any hem incrementat el recursos destinats a aquestes activitats des del Departament de Joventut perquè considerem que són projectes molt pedagògics i educatius que cal tirar endavant", ha destacat el director general de Joventut, Toni Reig. Segons el director, aquesta mena d'iniciatives posen "l'accent" en el servei i la col·laboració i permeten adquirir coneixements i capacitats positives de cara al futur professional dels joves. "Són tasques i serveis que repercuteixen directament i de forma positiva sobre el patrimoni del municipi", ha assenyalat Reig.

Conèixer joves d'arreu de l'estat espanyol

Una idea que tenen molt present els joves que participen en el camp de treball del castell de Sant Iscle de Vidreres, a la comarca de la Selva. Dos participants, la Clara i la Raquel, provinents de Jaén i Cantàbria, han comentat que tenien molt clar des d'un principi que volien participar en aquesta iniciativa. "És la primera vegada que treballem en un camp de treball com aquest però ens agrada moltíssim poder descobrir més coses sobre el món de la arqueologia", han ressaltat les noies. Totes dues han destacat que el principal motiu per participar en aquests projectes és la possibilitat de conèixer nous vessants professionals i "gent d'arreu de l'estat espanyol".

Aquests camps de treball se sumen a la resta d'activitats organitzades per les entitats d'educació en el lleure, institucions públiques i empreses de la demarcació dins el programa 'L'estiu és teu!' i que inclouen més de 240 casals, 212 colònies i 160 acampades. A grans trets, el projecte ofereix la possibilitat de gaudir durant dos setmanes en algun dels albergs de la Xarxa d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en les modalitats de música, idiomes, esports, enginy, circ, teatre, veu, cinema o creativitat. En total, els vuit albergs gironins de la Generalitat rebran 3.000 infants i joves de 5 a 17 anys durant aquests mesos d'estiu, un 36% del total de participants catalans.

En aquest àmbit, una de les novetats és la introducció de les disciplines de creativitat i cinema. Precisament la de cinema es farà durant el mes d'agost a l'alberg de Planoles, al Ripollès, i els participants podran aprendre els rols i elements d'una producció audiovisual, des de la creació del guió fins al maquillatge, passant per la interpretació, l'edició i el so.