300 euros de multa als menors que beguin alcohol o fumin al carrer a Girona

L'Ajuntament també prohibeix el burca i el nicab als edificis públics amb la nova ordenança de civisme

Amb la nova ordenança de civisme, l'Ajuntament de Girona vol posar fre a una problemàtica que, sobretot, té lloc durant les Fires: el consum d'alcohol per part de joves menors d'edat. L'equip de govern ja va anunciar que la lluita contra aquestes situacions es convertiria en un dels seus cavalls de batalla i que seria inflexible amb tot allò que hi està relacionat.

Per això, la nova ordenança -que es porta al ple de juliol- prohibeix explícitament als menors beure o fumar al carrer. Però no només això. I és que el text també recull que, en cap cas, podran anar per la via pública carretejant ampolles de licor o qualsevol substància constituïda "totalment o parcialment" per tabac.

Si la policia enxampa algun menor d'edat desobeint aquesta prohibició, la multa que li podrà caure s'estén entre els 151 i els 300 euros (que és el que correspon a una infracció greu). A més, l'ordenança també recull a què s'enfrontaran aquells establiments que venguin alcohol o tabac a joves menors de 18 anys.

En aquests casos, es tractarà d'una infracció molt greu i la multa pot arribar fins als 1.000 euros. A banda de la sanció, l'Ajuntament també podrà retirar la llicència a l'establiment o clausurar-lo.

En el cas dels majors d'edat, l'Ordenança Municipal de Civilitat també els hi prohibeix beure alcohol als espais públics (sempre que no estigui autoritzat). D'aquesta manera, l'Ajuntament pren mesures a l'hora d'actuar contra els anomenats 'botellón'. En el cas dels més grans de 18 anys, però, aquesta pràctica es considera una infracció lleu (i porta aparellades multes d'entre 50 i 150 euros).

El burca i el nicab, prohibits

Si tira endavant la nova ordenança, Girona també se sumarà a la llista de ciutats que prohibeixen l'ús del burca i el nicab als edificis públics. Entre aquestes, la resta de capitals catalanes (Barcelona, Tarragona i Lleida).

Aquest no serà el primer cop que el debat sobre l'ús d'aquestes peces de roba arriba al ple de Girona. El 2010, el PP va presentar una moció -que va rebre el suport de CiU- perquè es prohibís l'ús del burca i el nicab als equipaments públics. Però l'aleshores equip de govern tripartit (PSC, ERC i ICV) la va tombar.

Ara, el redactat de l'Ordenança Municipal de Civilitat concreta que no es podrà "accedir i romandre als edificis, locals i equipaments municipals portant vel integral, passamuntanyes, casc integral o altres vestimentes o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació i la comunicació visual".

En cas d'incompliment, l'ordenança ho qualifica com a infracció lleu. Dins aquest grup d'actituds sancionables, a més, també s'hi engloben altres conductes com ara llençar burilles al carrer o passejar-se per la ciutat "només amb el banyador o una altra peça de roba similar, o amb el tors totalment nu".

Per últim, entre d'altres, el redactat també prohibeix que s'acampi sense autorització en espais de la ciutat. En aquest cas, es tractaria d'una infracció greu (amb una multa aparellada d'entre 151 i 300 euros).

També la d'oci nocturn

L'Ordenança Municipal de Civilitat que es debatrà al ple d'aquest juliol, però, no serà l'única normativa que hi arribarà. I és que, aparellada amb aquesta, l'equip de govern de CiU també hi portarà l'ordenança que regularà totes les activitats de restauració, l'oci nocturn i la instal·lació de terrasses.

L'ordenança -que en modifica una de l'any 2000- fa referència a les botigues amb degustació, els bars, restaurants, els pubs, les discoteques i les sales de ball. Alguns dels punts destacats són que no es permet, en cap cas "la captació de clients pel carrer per part del personal de l'establiment" o que s'obliga a tots els pubs a tenir "un cancell de doble porta" per accedir als locals.

A més, pel què fa als bars musicals i discoteques, l'ordenança explicita que no se'n podran instal·lar de nous "si entre ells no existeix un radi mínim de 75 metres". Per últim, en tot allò que fa referència a les terrasses, l'ordenança no recull explícitament quin serà l'horari de tancament (fins ara, havien de tancar a les deu de la nit). Segons el redactat, "l'horari límit serà l'establert a la llicència", però l'ajuntament es reservarà el dret d'ampliar-lo en dates assenyalades.