Arriben a Catalunya els primers infants sahrauís

Cau un 10% el nombre de nens acollits al país, una davallada menor que la de la resta de l'Estat, que arriba al 30% per la crisi

La piscina, la platja i la família: l'Ezza Sidi Alal, una nena de 10 anys que ha aterrat aquesta nit al Prat, té clar quines són les coses que més li agraden de les seves vacances a Catalunya.

No és estrany que l'atregui l'aigua: Aquest infant passa tot l'any amb la seva família al desert d'Algèria, als campaments de refugiats on el poble sahrauí subsisteix des que, fa 37 anys, l'Estat espanyol, en plena crisi política durant l'agonia del dictador Franco, va abandonar la seva colònia del Sàhara Occidental i el Marroc la va ocupar. Ja l'any passat, l'Ezza va venir a Catalunya a passar els mesos de més calor: el juliol i l'agost.

L'Ezza ha arribat al Prat cap a tres quarts d'una de la matinada amb altres centenars d'infants refugiats a Algèria, en la primera de les tres expedicions que portaran en total uns 520 nens. Han arribat cansats, després d'un llarg viatge que ha començat al campament, on els ha recollit, un autobús que els ha dut a l'aeroport militar de Tinduf, on han agafat un avió que els ha portat a Oran. Allà han agafat el que els ha portat al Prat. Des de l'aeroport han estat traslladats en autobusos cedits per TMB fins a l'IES Ribera Baixa, on han rebut avituallament i han estat distribuïts en els combois que els han distribuït per tota la geografia catalana.

Els acolliran famílies de l'Empordà, Girona, Figueres, el Baix Ebre, el Garraf, la Selva, Lleida, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat o el Barcelonès, ha posat com a exemples Martín Martí, responsable del programa 'Vacances en Pau' de l'Associació el Prat amb el Sàhara, que organitza la primera acollida.

Caiguda per la crisi

Enguany, però, seran menys els nens acollits, ha afegit Martí: els prop de 520 infants suposen una davallada de prop 10% respecte els prop de 640 que van ser acollits l'estiu del 2011, ha indicat. L'any passat la xifra s'havia mantingut estable respecte el 2010, després d'una lleugera caiguda a l'inici de la crisi. El 2008, per exemple, havien estat uns 720 els nens acollits. Però aquest any les dificultats s'han tornat a notar.

"Ha influït bastant la situació actual", ha admès Martí, tot assenyalant en dues direccions: d'una banda, moltes famílies pateixen problemes com l'atur i tenen més dificultats per acollir nens. I de l'altra, moltes empreses i institucions no han pogut aportar diners al projecte, que impulsen les associacions d'amistat amb el poble sahrauí a nivell municipal i amb el suport dels consistoris, principalment. Els nens vénen amb avions d'Air Argel llogats especialment per a l'ocasió, i portar un infant costa 635 euros, ha calculat Martí.

Amb tot, aquest col·laborador del projecte ha recordat que Catalunya és tradicionalment la comunitat de l'Estat que més nens acull, més o menys un 10% del total espanyol, que enguany és d'uns 5.000 nens. I també ha assenyalat que a la resta de l'Estat la davallada ha estat major, de prop del 30%. Així doncs, diversos milers de nens hauran de quedar-se als campaments algerians durant l'estiu.

Colònies i reivindicació

Els que sí que estan venint a Catalunya participaran en colònies i casals d'estiu i, també, aprofitaran per sotmetre's a revisions mèdiques. A més, molts seran rebuts pels alcaldes de les localitats on s'estaran. I, el 15 de juliol, ells, les seves famílies d'acollida i membres del Front Polisario participaran en una manifestació a Barcelona per recordar la situació del seu poble. Tornaran amb ell els dies 3, 4 i 5 de setembre.