La llibreria L'Altell i l'escriptor Josep M. Fonalleras guanyen el I Memorial Pere Rodeja

El premi és un reconeixement que dóna el Gremi de Llibreters de Catalunya

  • Irene Tortós-Sala, propietària de la llibreria L'Altell © ACN
    Irene Tortós-Sala, propietària de la llibreria L'Altell © ACN
  • L'escriptor Josep Maria Fonalleras ha estat reconegut amb el I Memorial Pere Rodeja © ACN
    L'escriptor Josep Maria Fonalleras ha estat reconegut amb el I Memorial Pere Rodeja © ACN
La propietària de la llibreria L'Altell de Banyoles creu que el premi servirà per reivindicar la feina del llibreter respecte la promoció d ela lectura i la literatura. Per Irene Tortós-Sala, els llibreters organitzen sovint activitats culturals que els requereix ''energia extra'' i que en algunes ocasions no tenen el ressò que es mereixen. Per això creu que el I Memorial Pere Rodeja que li ha estat atorgat és una ''alenada d'aire fresc''.

Josep Maria Fonalleras també ha rebut el reconeixement amb satisfacció de ser un recordatori de Pere Rodeja, ''que em va ensenyar a estimar un univers tan atractiu com el de les llibreries''. Per Fonalleres, una llibreria és com ''un imant'' per anar a fullejar o per perdre-t'hi. Per l'escriptor, les llibreries són ''un referent social i cultural''.

El premi I Memorial Pere Rodeja vol estimular els llibreters en la seva dedicació d'activistes culturals i difusors de la llengua i la lectura i promocionar l'hàbit de la lectura, i s'atorguen a instància del Gremi de Llibreters de Catalunya, després d'una proposta del Gremi de Llibreters de Girona. Premia una llibreria, amb una dotació econòmica i un escriptor o periodista, amb una peça d'art que en aquest 2012, ha estat una pintura de l'artista gironí Isaac d'Aiguaviva.

Els guardons s'ha lliurat aquest divendres a la nit al CaixaForum de Girona, en un acte que ha comptat amb la presència dels premiats i de representants del sector de la cultura i de la política, així com també familiars del llibreter Pere Rodeja, que va regentar durant anys la llibreria Geli de Girona.