Mas veu el Museu del Suro de Palafrugell com una 'esponja de la memòria' del sector

Juli Fernández demana ajuda a totes les administracions per poder tirar endavant el projecte museístic en la seva totalitat

Després de més de vint anys treballant-hi, finalment ha arribat el dia de la inauguració del nou equipament cultural per a aquesta població. El seu director, Josep Espadaler, ha reconegut que pot semblar estrany inaugurar el museu més gran del món dedicat al suro en plena crisi però ha remarcat que "no és un bolet" que surt del no res, sinó que recull l'experiència iniciada per una insitutució en funcionament des del 1990 per on han passat més de 300.000 visitants.

Per altra banda, ha recordat que l'activitat surera ha "marcat" la vida i història de Palafrugell i fins i tot el seu paisatge, i ha assenyalat que la decisió que es va prendre en el seu moment i que ha permès conservar aquesta antiga fàbrica amb més de 90 anys d'història ha estat un encert. "Estem obrint un nou museu que serà un espai de diàleg entre passat, present i futur", ha declarat el responsable del projecte.

Un referent a nivell Estatal i a fora

Aquest edifici rehabilitat, segons Espadaler, és "el conjunt més emblemàtic i representatiu de la industrialització surera a Catalunya però també rellevant a nivell mundial, ja que va introduir de l'estranger la majoria d'aplicacions industrials del sector. També va ser líder d'exportació a l'Estat durant la dècada del 1920 i va donar feina a milers de treballadors, alguns dels quals han volgut aprofitar la inauguració per tornar a trepitjar la fàbrica.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat l'escollit per tocar de nou el corn -una mena de sirena que servia per marcar les entrades i sortides a la fàbrica i un autèntic emblema per a la població. Després de destapar la placa oficial, ha fet una visita per les instal·lacions, on ha pogut veure de prop la seva història. Durant el discurs inaugural, ha elogiat l'empenta dels empresaris del sector que, a pesar de les dificultats, van ser capaços de tirar endavant aquesta indústria fins i tot en els moments més difícils i quan no hi havia tantes facilitats a nivell de transports i comunicacions com les actuals. "Si aquella gent ho va fer, nosaltres tenim la responsabilitat i obligació de poder tirar endavant una economia industrial i també exportadora a Catalunya", ha assenyalat Mas, que ha elogiat la seva capacitat per "tornar-se a aixecar" davant les adversitats.

Més suport de les institucions

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha reconegut sentir-se emocionat per poder inaugurar el nou espai museístic i ha recordat que hi ha hagut tres alcaldes més anteriors a ell que han treballat en el projecte des que va començar a agafar forma el 2002. A banda de demanar als ciutadans que "se'l facin seu", Fernández ha aprofitat la presència dels diferents representants institucionals del Govern, la Diputació -el president, Jaume Torramadé- i l'Estat -el subdelegat del govern a Girona, Carles Jaume-, per demanar-los el suport necessari per poder completar el projecte en tota la seva potencialitat, tot dient que "sols, no ens en sortirem" i després de reconèixer que és conscient que els temps són difícils.

Per altra banda, ha apuntat que la història de Palafrugell no es pot entendre sense aquesta activitat, que va ser cabdal durant una època, i que tornarà a ser important en el futur però d'una altra manera. També ha volgut retre "homenatge" a tots els treballadors que van passar per aquesta fàbrica.

El museu del suro més gran del món

Amb una superfície de 3.400 m² és el més gran del món específic d'aquesta matèria. El nou museu, que es complementarà amb la rehabilitació de l'edifici veí de Cal Ganxó, ha costat 6 MEUR. D'aquesta manera, substitueix el que fins ara es trobava al carrer Tarongeta de Palafrugell. La seva història es remunta al 1972 i compta amb un fons de 6.200 objectes i un centre de documentació surer que ha rebut més de 2.000 consultes. Ara amb les noves instal·lacions al centre urbà de Palafrugell s'espera arribar a unes 30.000 visites anuals.

Aquest cap de setmana tothom que ho vulgui podrà veure les instal·lacions de l'antiga fàbrica de Can Mario en unes jornades de portes obertes, en el decurs de les quals s'oferiran diversos tallers i activitats com teatralitzacions i recitals de textos de Josep Pla, Gaziel, i Prudenci Bertrana.

El públic es trobarà també amb una sala d'exposicions temporals amb la mostra 'Si les parets parlessin...', sobre la fàbrica surera de Can Mario; un auditori-sala d'audiovisuals on es projectarà un documental també sobre la fàbrica, i l'espai de tallers. Com que encara no es disposa de l'exposició permanent definitiva, la sala que l'albergarà s'obrirà amb un petit tast del que serà. En concret, hi haurà una mostra sobre la pela del suro; una que permet resseguir tota la transformació manufacturera i industrial; una exposició sobre suro i literatura i una mostra d'artesania tradicional surera. El museu també compta amb una botiga especialitzada en productes de suro.