Aquest cap de setmana obre les portes el museu més gran del món dedicat al suro

Les instal·lacions, ubicades a Palafrugell, ocupen 3.400 m² i han suposat una inversió de 6 MEUR

Onze anys després que s'aprovés el planejament que afectava la nova seu del Museu del Suro, aquest cap de setmana finalment les instal·lacions obriran les portes al públic amb uns espais que el converteixen en el més gran del món específic d'aquesta matèria.

El dissabte, matí i tarda, i el diumenge al matí tothom que ho vulgui podrà veure les instal·lacions en unes jornades de portes obertes, en el decurs de les quals s'oferiran diversos tallers i activitats com teatralitzacions i recitals de textos de Josep Pla, Gaziel, i Prudenci Bertrana.

El públic també es trobarà una sala d'exposicions temporals amb la mostra 'Si les parets parlessin...', sobre la fàbrica surera de Can Mario; un auditori-sala d'audiovisuals on es projectarà un documental també sobre la fàbrica, i l'espai de tallers. Com que encara no es disposa de l'exposició permanent definitiva, la sala que l'albergarà s'obrirà amb un petit tast del que serà. En concret, hi haurà una mostra sobre la pela del suro; una que permet resseguir tota la transformació manufacturera i industrial; una exposició sobre suro i literatura i una mostra d'artesania tradicional surera. El museu també compta amb una botiga especialitzada en productes de suro.

A part de les exposicions i d'aquestes activitats, es farà sonar l'antic corn de la fàbrica, considerat un emblema de la vida diària a Palafrugell.

La inauguració del museu, que es considera nacional ja que és una secció del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, es farà divendres vinent a les vuit del vespre amb la presència de Mas. En aquest sentit Fernández ha remarcat que el museu va "més enllà del món local" ja que és "de país", i d'obligada visita per a qualsevol qui vulgui estudiar el món del suro, segons l'alcalde de Palafrugell.

Les xifres del museu

El nou museu substitueix el que fins ara es trobava al carrer Tarongeta de Palafrugell. La seva història es remunta al 1972 i compta amb un fons de 6.200 objectes i un centre de documentació surer que ha rebut més de 2.000 consultes. Ara amb les noves instal·lacions al centre urbà de Palafrugell s'espera arribar a unes 30.000 visites anuals.

El museu compta ara amb una sala d'exposicions temporals de 240 m² (el doble de la superfície que tenia fins ara per a aquest objectiu); un auditori de 104 places; un espai de tallers; una exposició permanent d'uns 1.300 m² (més del doble de la superfície amb què es comptava al carrer Tarongeta), a part de la botiga de productes del suro i un pati amb alzines sureres. Així mateix, a principis de l'any vinent es preveu acabar la reforma de l'edifici veí de Cal Ganxó, on s'han de situar una enoteca; un centre de documentació del suro amb arxiu, i tota la part de conservació i administració.

El projecte del Museu del Suro afecta l'entorn de protecció de la torre-dipòsit, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Així mateix, els edificis destinats al nou museu, els més nobles de l'antiga fàbrica, estan declarats Bens Culturals d'Interès Local.

A més de ser un exemple de reutilització de patrimoni industrial per a finalitats culturals, aquesta rehabilitació vol posar el Museu del Suro en la línia dels altres museus del sistema de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, tots ubicats en antics edificis industrials. D'altra banda, tot i ser secció d'un museu nacional, l'ens titular n'és l'Ajuntament de Palafrugell, que el gestiona a través d'una institució pública.

500.000 més del fons FEDER

El pressupost global del museu és d'uns 6 MEUR, incloent també la rehabilitació de Cal Ganxó -es cobrirà un 75% de l'1,2 MEUR que costaran aquestes obres amb l'1% Cultural de l'Estat. D'aquests 6 MEUR, el 28% correspon a l'Ajuntament; el 26%, al fons europeu FEDER; el 10%, a la Generalitat; el 12%, al PUOSC; el 7%, a la Diputació de Girona, i el 13%, a l'estat espanyol.

D'altra banda, l'Ajuntament ha fet públic aquest dimarts que els atorgaran una nova subvenció FEDER de 500.000 euros -que l'Ajuntament haurà de completar amb 500.000 euros més-, que ha de servir per a la part d'exposició permanent del museu, el pressupost global de la qual és d'1,5 MEUR.

Una empresa líder a l'Estat

El museu ocupa l'edificació modernista de la fàbrica surera considerada més important de Catalunya. L'empresa Miquel & Vincke, coneguda popularment com Can Mario, es va constituir el 1900. El 1905 el seu volum de producció ja arribava al milió de taps diaris, i als anys 20 l'empresa va esdevenir líder en exportació a l'estat espanyol.

L'empresa va abandonar els espais de Can Mario el 1991, i es van llogar a nous inquilins fins al 1993. No va ser fins al 2001 que es va aprovar el seu planejament, i ara, 11 anys després, finalment obrirà les portes amb projectes pendents, com l'execució definitiva de la sala permanent d'exposicions o la rehabilitació de Cal Ganxó.