Felip Puig: 'La situació de l'N-II és absolutament incomprensible i indigna'

El conseller d'Interior anuncia que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Girona integraran serveis

Poques hores després que l'N-II registrés una nova víctima mortal a les comarques gironines -la dotzena en el que portem d'any- el conseller d'Interior ha estat rotund a l'hora de referir-se a aquesta via. Per a Felip Puig, no hi ha volta de full. "És absolutament incomprensible des de qualsevol mena de perspectiva", ha assegurat.

El titular d'Interior ha fet servir els qualificatius "injustícia", "indignitat" i "maltractament inversor" per referir-se a una via que acumula "certa inseguretat", sobretot als trams empantanegats per les obres inacabades. Per a Puig, cal que s'apliquin mesures que permetin capgirar aquesta situació, i una de les més immediates -i que és en mans de l'Estat- és l'aplicació de l'eurovinyeta.

El conseller ha assegurat que, si aquest impost que paguen els camions per a l'ús d'una xarxa viària s'aplica de manera decidida al 2013, això permetrà derivar el trànsit de camions cap a l'AP-7. "Amb l'eurovinyeta, obligaríem a passat el trànsit pesant per determinades infraestructures", ha assegurat.

Puig, però, tampoc ha negat la responsabilitat dels conductors en els sinistres. De fet, el conseller ha assegurat que aquest extrem el preocupa. Sobretot, amb el repunt d'accidents amb morts i ferits greus que Catalunya ha registrat des de principis d'any, i que se situa entre un 7 i un 9% respecte el mateix període del 2011.

Per això, Felip Puig ha assegurat que, des del seu Departament seran "exigents" en l'àmbit de la seguretat viària, i això es traduirà en incrementar els controls policials i la rotació de radars mòbils, incidir en què no se sobrepassin els límits de velocitat i, sobretot, perseguir aquells "reincidents" que ja han esgotat tot el saldo de punts.

El conseller tampoc ha amagat que, en part, la crisi econòmica també ha estat "un petit factor" que ha contribuït a aquest repunt. Entre d'altres, perquè ara els cotxes porten pneumàtics més desgastats, es triga més a passat la ITV i el parc mòbil de Catalunya està més envellit.

Coordinació entre mossos i policies locals

Puig ha fet aquestes consideracions durant la conferència 'El model de seguretat, una política d'Estat', que aquest vespre ha pronunciat en el marc de Tribuna de Girona. A la seva intervenció, el conseller també ha anunciat que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Girona integraran serveis. Entre aquests hi ha, per exemple, la nova oficina de denúncies unificada que se situarà a l'edifici de la Delegació del Govern, a l'antic Santa Caterina.

Anant més enllà, el conseller també ha ressaltat la intenció de la Generalitat d'avançar "decididament" per consolidar un sistema únic de policia, configurat pels Mossos d'Esquadra i les Policies Locals. Felip Puig ha assegurat que aquest model es basa en "la substitució" de competències de la resta de cossos -dependents de l'Estat-, cosa que permetrà trencar alguns dels clixés que actualment existeixen en l'àmbit de la seguretat.

El mèrit del #novullpagar, abonar la multa

A la seva intervenció, Puig també s'ha referit a la protesta ciutadana del #novullpagar. El conseller d'Interior ha assegurat que, des del Govern, estan d'acord amb què es protesti per la discriminació que viu Catalunya amb els peatges respecte la resta de l'Estat, i que fins i tot es pot arribar a trobar "simpàtic" que hi hagi ciutadans que es neguin a abonar l'import de les autopistes.

Ara bé, Puig també ha assegurat que no es pot aplicar el clixé de la cultura de la impunitat. "Si sancionem aquells que no paguen peatges és perquè, senzillament, se salten les normes de circulació", ha assegurat. Per al titular d'Interior, a més, "aquesta forma de protesta només té mèrit si s'assumeixen les conseqüències de practicar-la, que és pagar la multa corresponent".

Per últim, el conseller ha instat a superar els clixés que viu Catalunya no només en matèria de seguretat, sinó també en d'altres àmbits com l'economia. "Si no es trenquen, no podrem superar l'actual situació de crisi", ha dit Felip Puig.

El conseller també ha assegurat que, precisament, Catalunya no podrà aplaçar les grans decisions de país "per després de la crisi perquè seran aquestes les que determinaran quan i com en sortirem".

Abans de l'arribada del conseller, a les portes de l'edifici on tenia lloc la conferència, un centenar de persones han protestat per la presència de Felip Puig a Girona. Entre aquestes, integrants de col·lectius antisistema, estudiants de la UdG i membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de les comarques gironines.