249 positius per alcoholèmia i 16 denúncies per velocitat durant la nit de Sant Joan

Els Mossos han sancionat per la via penal 22 conductors que han donat positiu en la taxa d'alcoholèmia

La nit de Sant Joan és coneguda per ser una de les revetlles més festives i amb més presència d'alcohol a causa dels sopars i festes de barri que s'acostumen a organitzar per celebrar l'arribada de l'estiu. 

Per demarcacions, a Girona s'han sancionat 115 conductors per positiu d'alcoholèmia, a Barcelona 77, a Tarragona 53 i a Lleida 4. Entre els sancionats penalment, 8 conductors són de la demarcació de Girona, 7 de Barcelona, 4 de Lleida i 3 més de Tarragona.

En els diversos controls, també s'han denunciat dos conductors per conduir sense carnet per la pèrdua dels punts, un altre per conduir amb privació judicial cautelar o definitiva de permís, dos per conducció temerària i dos més per causar un greu risc a la circulació.

D'altra banda, pel què fa a la mobilitat a les carreteres catalanes durant la revetlla no hi ha hagut complicacions de trànsit. Només s'han rgistrat algunes incidències, entre les que destaquen el cas de la C-35 a Caldes de Malavella on al voltant de dos quarts de nou del vespre d'aquest dissabte es va haver de tallar la via en els dos sentits per una sortida de via amb una persona il·lesa. També a l'A-2 a Castellolí a tres quarts de deu del vespre de dissabte un camió incendiat va obligar a tallar la via en sentit Barcelona i es van fer desviaments per l'antiga N-II.

I, finalment, cap a les cinc d'aquesta matinada un petit incendi forestal al costat de la BV-1445 al Barcelonès també va obligar a tallar la via en els dos sentits.

Controls amb voluntaris de l'Associació d'Alcohòlics Rehabilitats de Girona

Els Mossos d'Esquadra han portat a terme diversos macrocontrols i controls a les carreteres catalanes i gironines durant aquesta nit. En concret, 125 agents dels Mossos s'han mobilitzat per cobrir sis macrocontrols d'alcoholèmia i drogues a la demarcació de Girona.  

Un d'ells ha estat el control situat a la carretera C-65, dins el terme municipal de Llagostera, on han participat els cossos dels Mossos i diversos voluntaris de l'Associació d'Alcohòlics Rehabilitats de Girona. Aquesta entitat, creada l'any 1985, sense ànim de lucre i amb més de 100 associats d'arreu de la demarcació, intenta conscienciar a la població que no condueixin si han begut i té com a màxim objectiu ajudar a tots aquells ciutadans que pateixin addicions a l'alcohol o les drogues.  

Aquest any, tres voluntaris de l'associació han passat la nit i la matinada de la revetlla als macrocontrols dels Mossos donant informació a aquelles persones que havien estat multades per conduir sota els efectes de la beguda o d'altres estupefaents. A més, han ofert la seva ajuda i assessorament a tots aquells que necessitaven suport. "La gent, quan ha estat multada, és molt més receptiva a tota la informació que els hi ofereixes i és més fàcil que reflexionin sobre els perills de conduir beguts o drogats", ha destacat el president de l'associació, Miquel Godó.

"És en aquestes circumstàncies que els conductors s'adonen que no cal consumir alcohol per poder divertir-se", ha destacat el president. Segons Godó, la gran majoria dels ciutadans creuen que quan beuen condueixen millor però això és "una fal·làcia", ha dit el president. "Et converteixes en una persona més atrevida, disminueix la percepció del risc i el temps de reacció s'allarga", ha ressaltat Godó.  

Dos tipus de controls

A grans trets, els Mossos han portat a terme dos tipus de controls durant aquesta matinada i matí a les vies gironines. D'una banda, els agents han realitzat controls dissuasoris a primera hora de la nit informant als conductors sobre els perills de conduir sota els efectes de l'alcohol. En aquests casos els controls eren petits, mòbils, i la gran majoria s'han realitat en aquelles vies que tenen accés a llocs lúdics com discoteques o zones d'oci.

Posteriorment, de matinada i durant el matí, els agents han instal·lat els macrocontrols. A més del control de la C-65, els agents també han treballat en un macrocontrol situat a la carretera C-31 en el qual hi ha participat agents de la Policia Local de Palafrugell i Begur.  El sotsinspector i sotscap de l'Àrea Regional de Trànsit (ART) de Girona, Joan Costa, ha explicat que en els últims anys han notat com els ciutadans allarguen la festa i acostumen a tornar a casa seva més tard. "Per aquest motiu hem allargat el control fins a ben entrat el matí", ha assegurat.

Segons Costa, els ciutadans - després de beure durant el sopar- acostumen a agafar sense por el cotxe per traslladar-se a altres zones. "Com sempre hi ha molta mobilitat i sembla que la calor faci que els ciutadans beguin més, per això cal estar més alerta", ha conclòs el sotsinspector.