Confirmen que Girona passarà dilluns a la fase 2

També passen la Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf

Sense sorpreses, la Regió Sanitària de Girona entrarà en fase 2 de la desescalada el dilluns 1 de juny.

Així ho ha confirmat el coordinador del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, aquest vespre en roda de premsa, després d'acceptar les peticions de la Generalitat i d'analitzar l'evolució de la pandèmia de la covid-19. Tanmateix la confirmació del passi a la següent fase del desconfinament ja la va confirmar el govern ahir sense voler amb la publicació dels nous codis de les fases on Girona ja apareixia com a regió dins la fase 2.

També passaran les regions de la Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf, que se sumen al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, que ja hi són des de la setmana passada. D'aquesta manera, només l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran en fase 1 mentre que la resta de Catalunya estarà en fase 2.

Consulta què es pot i no pot fer a la fase 2

Prop del 70% de la població espanyola en fase 2

Pel que fa a la resta de l’Estat espanyol, passen a fase 2 la comarca d’El Bierzo a Castella i Lleó; les províncies d’Albacete, Ciudad Real i Toledo a Castella-la Manxa; les províncies de Màlaga i Granada a Andalusia així com tot el País València (Castelló, València i Alacant) i el municipi de Totana a Múrcia.

Les illes de La Gomera, Hierro i la Graciosa passaran a la fase 3 i l’illa de Formentera a les Balears. D’aquesta manera, pràcticament tot l’Estat espanyol -prop del 70% de la població- estarà en fase 2 a excepció de Madrid i algunes zones de Catalunya i gran part de Castella i Lleó.

Rebutja la flexibilització de la 1 a Madrid

El govern espanyol ha rebutjat que Madrid pugui flexibilitzar algunes mesures en fase 1. “Nosaltres som partidaris de cenyir-nos a allò permès a cada una de les fases”, ha dit Illa. Madrid havia demanat la tornada a les aules de segon de Batxillerat, l’apertura de centres comercials amb aforament limitat i l’eliminació de les franges horàries per als passejos.

Illa ha afirmat que el Ministeri de Sanitat s’ha mostrat partidària de flexibilitzar mesures “només en condicions molt particulars” com, per exemple, en el cas de municipis petits i ha recordat que la Comunitat de Madrid ha descartat demanar el pas a la fase 2 en una decisió que considera “intel·ligent, responsable i prudent”.