El govern espanyol negociarà la venda de l'antiga base Loran a Torroella de Montgrí

La proposició no de llei de CiU proposa la venda per reconvertir els terrenys i donar-los un nou ús

La proposició aprovada demana "fer efectiva a un preu raonable" la venda dels terrenys al consistori montgrí "per la seva rehabilitació i reconversió en béns d'equipament d'interès cultural i natural pel municipi i tota la comarca". Aquestes instal·lacions estan en desús des de 1994. El març passat l'Estat va dir que estudiava llogar els terrenys a Torroella però no es va arribar a cap acord.

Xuclà ha recordat que des de 1994 el govern espanyol "no ha donat cap ús" a la base, amb una "consegüent degradació" de les instal·lacions. Així mateix, ha recordat que a prop d'aquesta base de Loran hi ha dues bateries, la número 5 (Punta Milà) i la número 6 (La Clota), que també es troben abandonades.

El diputat per Girona ha destacat l'"excepcional situació estratègica d'aquestes edificacions, que va portar el ple municipal de l'Ajuntament de Torroella a demanar el 2004 al govern espanyol la cessió de la base Loran per convertir-la en un Centre d'Estudis del Paisatge, la Fauna i la Flora del Parc Natural del Montgrí-Illes Medes-Baix Ter", la qual cosa "no s'ha dut a terme".

Segons Xuclà, la reconversió d'aquestes instal·lacions militars aportarà"beneficis mediambientals, naturals, paisatgístics, humans, econòmics i turístics". Per aquest motiu ha demanat la demolició de "les instal·lacions de les bateries militars número 5 de Punta Milà i número 6 de la Clota" per tal d'adequar-les a "elements per a l'ús de la ciutadania, com itineraris de senderisme, centres d'educació ambiental o centres d'interpretació del territori".

El diputat de CiU per Girona ha valorat positivament el "diàleg fluid" mantingut entre el Ministeri i Ajuntament de Torroella de Montgrí en què s'ha plantejat una reducció de fins un 45% del preu inicial per la venda d'aquests terrenys.