Municipis amb escoles tancades per falta d'alumnes proposen reobrir-les el curs vinent

En són un exemple Camós o Sant Miquel de Campmajor

Municipis petits proposen reobrir escoles tancades fa anys per falta d'alumnes com a solució temporal a l'emergència sanitària de la covid-19 i la necessitat d'espais per reduir ràtios a les aules. El Departament d'Educació no ha concretat com serà el pròxim curs escolar, però alguns ajuntaments s'han avançat i ofereixen alguns espais que no utilitzen.

A Camós, un municipi del Pla de l'Estany amb prop de 700 habitants, també estan disposats a oferir l'edifici de la llar d'infants per acollir alumnes de la comarca. Aquest equipament es va inaugurar el 2010 amb 41 places, però ara farà un any que es va decidir tancar per la baixa natalitat del municipi.

El seu alcalde, Josep Jordi, explica que van decidir tancar les portes perquè no hi havia prou mainada al municipi i la majoria de les places eren de veïns de pobles del costat. Des de llavors que van fer un conveni amb la llar d'infants de Porqueres i està funcionant molt bé. L'edifici, però, ha quedat en desús i l'ofereixen a Educació per si pot servir de nou davant la necessitat d'espais per acollir alumnes i poder complir amb les ràtios. "Son tres aules i caldria acordar el tema econòmic però segur que oferirem aquest espai a la comarca si es necessita", conclou el batlle. Actualment el municipi té 80 joves escolaritzats. Admet que alguna escola privada ja s'hi ha posat en contacte, però volen prioritzar l'ensenyament públic.

Des de l'Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor, un poble amb 230 habitants, també estan disposats a oferir les aules de l'escola que va tancar el 2016 per falta d'alumnes. Actualment hi ha una desena de nens del municipi que van a les de Mieres i Porqueres. El seu alcalde, Oriol Serrà, explica que abans de la covid-19 es feia servir com a punt de trobada de l'associació de joves però que, en cas de necessitat, veurien molt bé poder acollir de nous alumnes a l'antiga escola. "Nosaltres encantats i si ho poguéssim mantenir encara més", admet. I afegeix que l'escola està "igual" però sense el mobiliari de les aules.