Palamós captura l'essència de la pel·lícula 'Cadena de favors' i ho aplica per ajudar al comerç local

En tres setmanes ja hi ha hagut mig miler de persones que han compartit regals

Menús, esmorzars, peces de roba, sessions d'estètica, un tallat de cabells, embotits... Tota mena de regals tenen cabuda en aquesta singular 'Cadena de favors'. Qui l'ha impulsada és la palamosina Núria Lisbona. Inicialment, a través d'Instagram, però ara la iniciativa ja té també comptes al Facebook i Twitter.

Just quan va començar el confinament, el millor amic de la Núria estava a punt d'inaugurar un restaurant. Però l'arribada de la pandèmia i l'estat d'alarma ho va frenar tot. El local va estar tancat fins que es va permetre que els bars i restaurants comencessin a servir menjars per emportar. "Per ajudar-lo, vaig decidir comprar-li menús durant tota una setmana; però en comptes de menjar-me'ls jo, vaig decidir regalar-los", explica Lisbona.

I aquest va ser l'embrió que va fer néixer la cadena ciutadana. La Núria va regalar un menú a un altre amic, que havia hagut de fer un ERTO. I ell, al seu torn, va fer quatre regals més. "Inicialment, la idea no era que qui rebés el regal també en fes, perquè jo els donava a qui econòmicament havia patit la covid-19", diu Lisbona. Però la resposta de la gent –i sobretot, la dels mateixos comerciants- la va sorprendre.

D'un regal es va passar a un altre. I després a un altre, i a un altre... I així, fins arribar al més de mig miler que Lisbona calcula que ja s'han fet a través de la cadena. Hi ha gent que ha fet regals a coneguts, d'altres a familiars, d'altres que han decidit comprar-se'l a ells mateixos... Però en definitiva, subratlla la Núria, "allò que ha permès la iniciativa és fomentar el comerç local, i permetre que el màxim de persones puguin continuar apujant la persiana quan tot això acabi", diu en referència a la pandèmia.

Una sessió fotogràfica

A Palamós, una de les veïnes que ha rebut –i també fet- regals amb aquesta 'Cadena de favors' és l'Olga Grassot, que té un estudi de fotografia al carrer Major. La propietària d'una botiga de roba del mateix carrer, que és amiga seva, li va regalar una samarreta. "No m'ho esperava i em va fer molta il·lusió", explica.

Ella ha hagut de tancar el negoci mentre ha durat el confinament, perquè tot i que és autònoma no tenia clients. Després de reobrir, i quan va rebre el regal li la seva amiga li va explicar la mecànica, va decidir sumar-se a la iniciativa. "Em sembla molt bé, perquè permet ajudar-nos i fomentar el comerç local", explica.

Per continuar la cadena, ella ha regalat una sessió fotogràfica a una altra amiga seva. És carnissera i arran del confinament, portava setmanes sense poder veure el seu net- "També ha hagut de treballar moltes hores, i el que he fet és regalar-li un val per a un reportatge amb el seu net a la platja o al camp", diu Olga Grassot.

"Prendre consciència"

Amb aquesta 'Cadena de favors', Núria Lisbona admet que no ha inventat res, però creu que la iniciativa permetrà "prendre consciència" de la necessitat de defensar el comerç local. "A Palamós mateix, fa poc que ha tancat una pastisseria de tota la vida i s'hi ha posat un supermercat 24 hores; aquest no és el poble que m'agrada", lamenta.

A la impulsora d'aquesta 'Cadena de favors' li agradaria que la iniciativa hagi arribar "per quedar-se", perquè també suposa donar suport als autònoms i a aquells negocis i botigues de proximitat, "de quilòmetre zero".

I de moment, en tan sols tres setmanes, el seu "granet de sorra" –com el defineix- ja s'ha estès a d'altres llocs. Fins i tot, ha traspassat fronteres. El primer dia, la 'Cadena de favors' ja va arribar a Cardona, però també a d'altres municipis, tant propers com llunyans, com ara Palafrugell, Calonge, Santa Coloma de Gramenet o la mateixa Barcelona.

"Fins i tot, s'ha estès fins a València, França o Singapur; també, perquè allà hi ha persones que coneixem i que han decidit seguir-la, però realment fa il·lusió", explica Lisbona. "Em pensava que la cadena es quedaria amb la meva família i amics i que duraria tres dies, però avui ja fa tres setmanes que es va engegar", hi afegeix.

"Per a tothom"

Ara, la impulsora està enfeinada traduint els diferents posts al castellà, per difondre la iniciativa a les illes Canàries. "Penso que l'èxit ve, precisament, perquè es tracta d'una iniciativa ciutadana; com que no surt de cap partit polític ni associació, aquesta cadena és de tothom i per a tothom", concreta Lisbona.

A més, arran d'aquesta 'Cadena de favors' també n'han nascudes dues altres més de paral·leles. Les impulsen amigues de Lisbona. Una vol conscienciar la gent perquè reculli la brossa dels boscos i les platges aprofitant les estones de passeig que permet el desconfinament. I l'altra s'adreça als infants, perquè facin regals que no es comprin, sinó que creïn ells mateixos. "Per exemple, uns mots encreuats que hagin ideat o bé galetes", explica Núria Lisbona.