Oriol Pujol considera que ara li toca a l'Estat ajustar els sous públics

Demana al govern estatal que no continuï "centrifugant" la despesa i que les comunitats també puguin ser partícips dels ingressos

Després que aquest dissabte s'hagin fet públiques les receptes del Fons Monetari Internacional (FMI) a l'estat espanyol perquè retalli sous públics i augmenti l'IVA, el secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha subratllat que cal "fer entendre" a l'FMI i "especialment" al govern estatal que "si en algun territori s'han practicat amb exemple" les retallades als funcionaris, "és a Catalunya". És per això que Pujol creu que ara és l'Estat qui s'ha de plantejar aplicar les retallades als seus treballadors públics.

Pujol també ha manifestat que les receptes de l'FMI coincideixen amb "la contenció que ve practicant Catalunya", de manera que no se senten "gens assenyalats". El Govern ha estat "exemplar des del minut 0 amb rigor i polítiques d'austeritat", i amb un "control més exigent que no s'havia produït abans", ha argumentat el secretari general de CDC.

En canvi, sí ha instat el govern espanyol a "posar-s'hi", i li ha sol·licitat que no mantingui l'estratègia de "centrifugar la despesa" cap a les comunitats autònomes i d'"obviar el marge propi" de l'Estat per aplicar-se "més contenció i més rigor".

El secretari general de CDC també ha demanat a l'Estat que l'"augment de la pressió que potser es produeix amb l'IVA, doni una participació directa a les comunitats". És a dir, que "no només centrifugui les despeses", sinó que també faci partícips els territoris "de l'increment d'ingressos que això pugui generar".

Formació per convèncer de la necessitat d'una hisenda pròpia

Pujol ha fet aquestes declaracions des de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà, a Figueres, on aquest dissabte s'ha impartit una jornada de formació sobre pacte fiscal dirigida a la militància, emmarcada en la campanya 'Ara, hisenda pròpia'. De fet, avui se'n fan onze de manera simultània a tot Catalunya, i està previst que les formacions acabin a finals de juliol.

El secretari general de Convergència espera que un cop finalitzades les jornades, "al voltant d'una majoria social es pugui sumar una majoria política ara insuficient" que defensi el pacte fiscal. S'ha mostrat confiat que els militants tinguin eines aleshores per convèncer "gent del PSC o del PP, que ara no estan prou incorporats en la hisenda pròpia".

Objectiu d'arribar a unes 4.000 persones

La campanya, engegada per Convergència a finals de maig arreu del territori, té com a objectiu donar eines i arguments als militants perquè tinguin elements per defensar i fer "taca d'oli" respecte el pacte fiscal com a instrument per aconseguir l'objectiu de la hisenda pròpia. CDC preveu mobilitzar fins a unes 4.000 persones fins al finals de juliol.

Entre altres conceptes, durant les jornades s'insisteix que el pacte fiscal és aquell sistema de finançament per al qual els catalans recaptarien i podrien gestionar "gran part" dels propis recursos. El procediment passa per sortir de la LOFCA, en la línia del que es va fer per als casos del País Basc i Navarra.

En la formació a l'Alt Empordà han participat també com a ponents l'alcalde de Figueres, Santi Vila; el membre de l'executiva del partit Xavier Badia, i el president de la federació de CDC a Girona, Pere Vila.